Sposób przygotowania:
Lody rabarbarowe
Rabarbar dokładnie oczyszczamy i drobno kroimy. Umieszczamy w garnku, wsypujemy cukier i dolewamy wodę. Dusimy pod przykryciem do miękkości, a następnie odkryte, aż wyparuje większość płynu. Dokładnie studzimy i blendujemy na jednolity mus.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem i dolewamy 0,5 szkl mleka.
Kremówkę z resztą mleka zagotowujemy, dodajemy krem jajeczny i mieszamy podgrzewając, by się nie zagotował.
Krem studzimy i dodajemy mus rabarbarowy. Przekładamy do maszynki lub zamrażamy, wyjmując i miksując kilkukrotnie.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem i dolewamy 0,5 szkl mleka.
Kremówkę z resztą mleka zagotowujemy, dodajemy krem jajeczny i mieszamy podgrzewając, by się nie zagotował.
Krem studzimy i dodajemy mus rabarbarowy. Przekładamy do maszynki lub zamrażamy, wyjmując i miksując kilkukrotnie.