Sposób przygotowania:
Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikachETAP 1:
Każdą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody i przelać oddzielnie do płaskich naczyń. Wykorzystałam formy do pieczenia.
Kiedy galaretki stężeją pokroić na małe kwadraty i wszystkie umieścić w dużej misce.
ETAP 2:
Przygotować formę o wymiarach 23 x 33 cm układając na dnie warstwą herbatników.
ETAP 3:
Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnego mleka i odstawić na około 10 min, aż napęcznieje. Resztę mleka zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści.
Mleko wystudzić do temperatury pokojowej i połączyć z jogurtem za pomocą trzepaczki. Następnie wmieszać ubitą na sztywno kremówkę. Mieszankę wlać do pokrojonych galaretek i dokładnie wymieszać.
Wylać do formy, wyrównać i ułożyć warstwę herbatników. Na tym etapie masa bardzo szybko zastyga, więc należy się śpieszyć. Żeby herbatniki dobrze się przykleiły, na wierzch położyć np deskę do krojenia.
Wstawić do lodówki, a po stężeniu kroić nożem najlepiej między herbatnikami. Smacznego :)