SUPERPRZEPIS

Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach

Prosty, kolorowy i bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia, ani dużego nakładu pracy. Idealnie sprawdzi się dla dzieci, które zazwyczaj lubią galaretki i herbatniki.

Składniki:

Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach

 

  • 2 opakowania herbatników maślanych
  • 5 galaretek w różnych kolorach ( u mnie żółta, pomarańczowa, zielona, niebieska, czerwona)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach

ETAP 1:

Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach
Galaretki pokroić w małe kwadraty i umieścić w naczyniu.

Każdą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody i przelać oddzielnie do płaskich naczyń. Wykorzystałam formy do pieczenia.

Kiedy galaretki stężeją pokroić na małe kwadraty i wszystkie umieścić w dużej misce.

ETAP 2:

Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach
Herbatnikami wyłożyć szczelnie dno dużej blaszki.

Przygotować formę o wymiarach 23 x 33 cm układając na dnie warstwą herbatników.

ETAP 3:

Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach
Jogurt roztrzepać trzepaczką razem z mlekiem.

Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnego mleka i odstawić na około 10 min, aż napęcznieje. Resztę mleka zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści.

Mleko wystudzić do temperatury pokojowej i połączyć z jogurtem za pomocą trzepaczki. Następnie wmieszać ubitą na sztywno kremówkę. Mieszankę wlać do pokrojonych galaretek i dokładnie wymieszać.

Wylać do formy, wyrównać i ułożyć warstwę herbatników. Na tym etapie masa bardzo szybko zastyga, więc należy się śpieszyć. Żeby herbatniki dobrze się przykleiły, na wierzch położyć np deskę do krojenia.

Wstawić do lodówki, a po stężeniu kroić nożem najlepiej między herbatnikami. Smacznego :)


Tagi:

deser