SUPERPRZEPIS

Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych Więcej zdjęć (2)

Rabarbarowe lody podane w ażurowych kubeczkach z mlecznej czekolady, orzeźwiające, przepyszne, prawdziwa rozkosz dla podniebienia-co może być lepszego?

Składniki:

Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych

Mus z rabarbaru

  • 6 lasek rabarbaru
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru

Lody:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 ml śmietanki słodkiej kremówki
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

 

Ażurowe koszyczki z czekolady

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • silikonowe foremki do muffinek
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych

Mus rabarbarowy

Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych
Rabarbar zasypujemy cukrem dodajemy wodę gotujemy na mus

Rabarbar myjemy kroimy w kostkę przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać.

ETAP 2:

Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych
Ugotowany rabarbar miksujemy blenderem

Następnie miksujemy blenderem na mus.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Lody:

Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych
Masa wymieszana z mlekiem oraz śmietanką przed zmrożeniem

Schłodzoną śmietankę ubijamy z pastą waniliową na puszysto, wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, dodajemy mus rabarbarowy, mieszamy delikatnie, rozlewamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy parę godzin mieszając od czasu do czasu.

Ażurki czekoladowe:

Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych
foremki do muffinek okręcamy folią spożywczą

Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na płynną masę. Formy do muffinek układamy do góry dnem, okręcamy folią spożywczą.

ETAP 5:

Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych
na foremkach rozprowadzamy płynną czekoladę tworząc wzorki

Silikonowym pędzelkiem smarujemy formę robiąc esy floresy.Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce do całkowitego stężenia.
Przed podaniem delikatnie zdejmujemy z czekolady folię wkładamy po gałce lodów, przykrywamy kolejnym ażurkiem.


Tagi:

czekolada lody