Sposób przygotowania:
Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowychMus rabarbarowy
Rabarbar myjemy kroimy w kostkę przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać.
ETAP 2:
Następnie miksujemy blenderem na mus.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Lody:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z pastą waniliową na puszysto, wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, dodajemy mus rabarbarowy, mieszamy delikatnie, rozlewamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy parę godzin mieszając od czasu do czasu.
Ażurki czekoladowe:
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na płynną masę. Formy do muffinek układamy do góry dnem, okręcamy folią spożywczą.
ETAP 5:
Silikonowym pędzelkiem smarujemy formę robiąc esy floresy.Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce do całkowitego stężenia.
Przed podaniem delikatnie zdejmujemy z czekolady folię wkładamy po gałce lodów, przykrywamy kolejnym ażurkiem.