Sposób przygotowania:
Rabarbarowy torcik
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i nadal ubijać, kiedy białka są ubite na sztywno dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek, wszystko ze sobą połączyć i na koniec dodać olej. Tortownicę około 22 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa krążki.
Do 1/2 szklanki zimnej i przegotowanej wody dodać łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę cukru i tak przygotowanym ponczem nasączyć ciasto. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię dodać sól i cukier, następnie delikatnie go rozgotować i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksów i cukru pudru. Dolny krążek ciasta posmarować 3/4 całej bitej śmietany na śmietanie rozsmarować rabarbar, przykryć drugim krążkiem i posmarować wierzch oraz boki pozostałą śmietaną, dowolnie ozdobić i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Do 1/2 szklanki zimnej i przegotowanej wody dodać łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę cukru i tak przygotowanym ponczem nasączyć ciasto. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię dodać sól i cukier, następnie delikatnie go rozgotować i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fiksów i cukru pudru. Dolny krążek ciasta posmarować 3/4 całej bitej śmietany na śmietanie rozsmarować rabarbar, przykryć drugim krążkiem i posmarować wierzch oraz boki pozostałą śmietaną, dowolnie ozdobić i odstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.