nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Lody rumowe z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i szybkie do zrobienia lody rumowe z bakaliami są znakomite na upalne dni i o wiele lepsze niż te kupione ze sklepu.

Lody rumowe z bakaliami

Składniki:

Lody rumowe z bakaliami

 

  • 400 ml kremówki
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej pokruszonej czekolady
  • około 10 kandyzowanych czereśni

Sposób przygotowania:

Lody rumowe z bakaliami

ETAP 1:

lody rumowe z bakaliami
namoczone rodzynki w rumie potrzrebne do lodów

Rodzynki namocz w rumie.

ETAP 2:

lody rumowe z bakaliami
ubijanie śmietany kremówki 30 % do lodów

Ubij na sztywno kremówkę. Przed ubijanie najlepiej schłodz ją w lodówce wtedy latwiej się ubije.

ETAP 3:

lody rumowe z bakaliami
dodawanie bakalii oraz żółtka do ubitej kremówki

Do ubitej kremówki dodaj cukier, rodzynki z rumem, żółtko, migdały, pokruszoną czekoladę i wszystko dobrze wymieszaj.

ETAP 4:

lody rumowe z bakaliami
Przelewanie masy lodowej do pojemnika.

Przelej całą masę do pojemnika i zamknij go. Włóż do lodówki na minimum 4 h.