Sposób przygotowania:
Domowe lody z bakaliami
Śmietankę i jogurt chłodzimy w lodówce(muszą być bardzo zimne). Rodzynki sparzamy gorącą wodą. Orzechy siekamy dosyć grubo.
Morele kroimy bardzo drobno. Do szkl. wkładamy miód( szklankę wkładamy do gorącej wody) i rozpuszczamy. Musi być płynny.
Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt grecki,orzechy, morele, żurawinę, miód i rodzynki(bez wody). Mieszamy łyżką, przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
Mieszamy co godzinę. Gdy zaczynają gęstnieć( u mnie gdy mieszałam 3 raz), przekładamy do mniejszych pojemniczków lub zostawiamy w pojemniku.
Mrozimy całą noc.
Morele kroimy bardzo drobno. Do szkl. wkładamy miód( szklankę wkładamy do gorącej wody) i rozpuszczamy. Musi być płynny.
Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt grecki,orzechy, morele, żurawinę, miód i rodzynki(bez wody). Mieszamy łyżką, przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
Mieszamy co godzinę. Gdy zaczynają gęstnieć( u mnie gdy mieszałam 3 raz), przekładamy do mniejszych pojemniczków lub zostawiamy w pojemniku.
Mrozimy całą noc.