kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Lody semifreddo z bezikami i rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny deser a la semifreddo z bezikami i rabarbarem to doskonała propozycja na słoneczne popołudnie

Lody semifreddo z bezikami i rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody semifreddo z bezikami i rabarbarem

 

  • semifreddo:

 

  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 450 ml śmietanki 30%

 

  • ponadto:

 

  • 50 g bezików
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Lody semifreddo z bezikami i rabarbarem

ETAP 1:

Przygotuj foremkę keksówkę, wyłóż ją folią spożywczą. Rabarbar umyj, pokrój na małe kawałki i włóż do rondla. Rabarbar zasyp cukrem trzcinowym, dodaj 1/3 szklanki wody. Duś na małym ogniu aż rabarbar się rozpadnie a nadmiar wody odparuje. Przygotuj dużą miskę,mały rondel napełnij do połowy wody. Ubij na sztywno białka z połową cukru trzcinowego. Ustaw miskę na rondelku z gotującą się wodą i ubijaj aż białka będą lśniące. Dodaj po jednym żółtku, ubijaj przez około 10 minut do momentu gdy masa zgęstnieje. Miskę odstaw aby masa ostygła.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z resztą cukru trzcinowego. Delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Masę przełóż do uprzednio przygotowanej foremki. Delikatnie wymieszaj i wstaw masę do zamrażarki na 5-6 godzin.

Lody semifreddo z bezikami i rabarbarem
Lody bardzo ładnie dają się nabierać, wystarczy wyjąć je z zamrażarki 10 minut przed podaniem

Tagi:

lody desery