Sposób przygotowania:
Lody semifreddo z bezikami i rabarbaremETAP 1:
Przygotuj foremkę keksówkę, wyłóż ją folią spożywczą. Rabarbar umyj, pokrój na małe kawałki i włóż do rondla. Rabarbar zasyp cukrem trzcinowym, dodaj 1/3 szklanki wody. Duś na małym ogniu aż rabarbar się rozpadnie a nadmiar wody odparuje. Przygotuj dużą miskę,mały rondel napełnij do połowy wody. Ubij na sztywno białka z połową cukru trzcinowego. Ustaw miskę na rondelku z gotującą się wodą i ubijaj aż białka będą lśniące. Dodaj po jednym żółtku, ubijaj przez około 10 minut do momentu gdy masa zgęstnieje. Miskę odstaw aby masa ostygła.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z resztą cukru trzcinowego. Delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Masę przełóż do uprzednio przygotowanej foremki. Delikatnie wymieszaj i wstaw masę do zamrażarki na 5-6 godzin.
SylaUla