Sposób przygotowania:
Domowe lody rabarbarowe
Obieramy rabarbar, kroimy go na kawałki. W rondelku topimy cukier brązowy po czym dodajemy rabarbar i szczyptę kardamonu . Dusimy go do chwili, aż zacznie się rozpadać a powstały sok lekko odparuje. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do chwili, gdy się rozpuści. Studzimy masę. Ubijamy kremówkę. Mieszamy ją z ostudzoną masą rabarbarową. Wlewamy masę do silikonowych foremek na muffiny. Wstawiamy do zamrażalnika. Gdy lody się zmrożą wyjmujemy je na talerzyki z silikonowych foremek, podajemy z bitą śmietaną i owocami udekorowane listkami mięty.
gosja1989
reanja
jaNina
Jeśli mrozimy zbyt długo są trochę twarde, jak to lody śmietanowe bez maszynki do lodów.
jaNina
Są bardzo smaczne, ale też trochę kaloryczne :) (bo zawierają masło i śmietankę kremową).