jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Domowe lody rabarbarowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, orzeźwiające lody rabarbarowe możemy podać jako deser lodowy z dodatkiem bitej śmietany i owoców.

Domowe lody rabarbarowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe lody rabarbarowe

 

  • 3 grube łodygi rabarbaru
  • około 3 łyżek brązowego cukru (w zależności od gustu)
  • 5 dag masła
  • 500 ml kremówki
  • szczypta kardamonu
  • bita śmietana , ananas i listki mięty do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe lody rabarbarowe
Obieramy rabarbar, kroimy go na kawałki. W rondelku topimy cukier brązowy po czym dodajemy rabarbar i szczyptę kardamonu . Dusimy go do chwili, aż zacznie się rozpadać a powstały sok lekko odparuje. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do chwili, gdy się rozpuści. Studzimy masę. Ubijamy kremówkę. Mieszamy ją z ostudzoną masą rabarbarową. Wlewamy masę do silikonowych foremek na muffiny. Wstawiamy do zamrażalnika. Gdy lody się zmrożą wyjmujemy je na talerzyki z silikonowych foremek, podajemy z bitą śmietaną i owocami udekorowane listkami mięty.
Domowe lody rabarbarowe
Dusimy rabarbar do chwili, aż zacznie się rozpadać a powstały sok lekko odparuje. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do chwili, gdy się rozpuści.
Domowe lody rabarbarowe
Ubijamy kremówkę. Mieszamy ją z ostudzoną masą rabarbarową.
Domowe lody rabarbarowe
Wlewamy masę do silikonowych foremek na muffiny.
Domowe lody rabarbarowe
Gdy lody się zmrożą wyjmujemy je na talerzyki z silikonowych foremek,

Tagi:

lody