Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne domowe lody ze zmiksowanymi świeżymi truskawkami, żółtkami, cukrem pudrem i ubitą śmietaną kremówką.

Lody truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody truskawkowe

 

  • 40 dkg świeżych truskawek
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowe
Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez gęste sito. Żółtka (jajka wcześniej sparzyć) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodać mus truskawkowy i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do masy z żółtek i truskawek. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok.25 minut. Gotową masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika. Pojemnik zamknąć i wstawić do zamrażalnika.Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje i podawać.
Lody truskawkowe
Zmiksowane truskawki przetarte przez gęste sitko.
Lody truskawkowe
Żółtka utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Lody truskawkowe
Ubita kremówka dodana do masy truskawkowo jajecznej.
Lody truskawkowe
Wszystko przelane do maszynki do robienia lodów.

Tagi:

lody