SUPERPRZEPIS

Lody truskawkowe bez maszynki

  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Lody truskawkowe bez maszynki

Zero sztucznych dodatków, 100% naturalnego smaku.
Domowe lody po prostu nie mają konkurencji. Gorąco polecam!

Składniki:

Lody truskawkowe bez maszynki

podstawowe

  • (na około 1l)
  • 300g truskawek
  • 100ml wody
  • 80g cukru
  • 330ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowe bez maszynki

1

Lody truskawkowe bez maszynki
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Owoce myjemy, odszypułkowujemy i rozkrawamy na pół.

2

Lody truskawkowe bez maszynki
Przygotowujemy syrop cukrowy i gotujemy w nim owoce.

Do garnka wlewamy wodę i cukier i zagotowujemy (cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Do syropu dodajemy truskawki i gotujemy na sporym ogniu przez 3 minuty. Miksujemy na gładko, studzimy następnie chłodzimy w lodówce.

3

Lody truskawkowe bez maszynki
Do ubitej kremówki dodajemy zmiksowane truskawki.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy zmiksowane, schłodzone owoce. Jeśli lubimy bardziej zwarte lody możemy śmietanki nie ubijać. Ja lobię puszyste więc ubijam ;)

4

Lody truskawkowe bez maszynki
Mase miksujemy do uzyskania jednolitej masy i mrozimy.

Masę przelewamy do przygotowane wcześniej pojemnika. Masę mieszamy co 30 minut do momentu aż całkowicie się zamrozi. Im częściej będziemy mieszać tym mniejsze kryształki lodu się utworzą ;)


Tagi:

lody