Sposób przygotowania:
Lody truskawkowo jogurtowe
Ok 220 g truskawek rozgniatamy i stawiamy na wolnym ogniu. Mieszamy co jakiś czas, a gdy zaczną bulgotać wsypujemy galaretkę i gdy się rozpuści zestawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy mikserem (ja ją tylko spulchniłam), dodajemy powolnym strumieniem mleko oraz jogurt naturalny a na końcu serek mascarpone. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy delikatnym strumieniem mus truskawkowy- koniecznie schłodzony.
Gotową masę przelewamy do włączonej już maszynki do lodów, dodajemy pokrojone na cząstki pozostałe owoce i pozostawiamy na ok 45 minut. Po tym czasie przekładamy do wafli, dekorujemy truskawkami i podajemy od razu do konsumpcji. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, możemy gotową masę przelać do pojemnika plastikowego, zamknąć szczelnie i włożyć do zamrażalnika na min 6 godzin, pamiętając o tym by mieszać je co godzinę, by pozbyć się kryształków lodu.
Gotową masę przelewamy do włączonej już maszynki do lodów, dodajemy pokrojone na cząstki pozostałe owoce i pozostawiamy na ok 45 minut. Po tym czasie przekładamy do wafli, dekorujemy truskawkami i podajemy od razu do konsumpcji. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, możemy gotową masę przelać do pojemnika plastikowego, zamknąć szczelnie i włożyć do zamrażalnika na min 6 godzin, pamiętając o tym by mieszać je co godzinę, by pozbyć się kryształków lodu.