Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sorbet truskawkowo-bananowy z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

trochę kalorii ma, ale jest zdrowszy od tradycyjnych lodów

Sorbet truskawkowo-bananowy z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sorbet truskawkowo-bananowy z miodem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sorbet truskawkowo-bananowy z miodem
truskawki, umyte i odszypułkowane, dzień wcześniej wrzuciłam do zamrażalnika zapakowane w torebkę foliową. Zmrożone wsypałam do blendera - zostawiłam na jakieś 10 minut żeby nie były twarde jak kamień bo mogłyby uszkodzić mieszadło tnące. Dodałam miód, sok z cytryny i obrane, pokrojone na kawałki banany. Zmiksowałam na gładką, gęstą masę. Przełożyłam ją do pojemnika i przykryłam szczelnie. Wstawiłam do zamrażarki na 2 godziny. Nakładałam porcje do schłodzonych miseczek, ozdobiłam cukrową posypką i listkiem melisy.
Sorbet truskawkowo-bananowy z miodem
do pojemnika blendera wrzuciłam zamrożone truskawki
Sorbet truskawkowo-bananowy z miodem
dodałam do nich miód i sok wyciśnięty z cytryny
Sorbet truskawkowo-bananowy z miodem
dodałam też obrane i pokrojone na kawałki banany
Sorbet truskawkowo-bananowy z miodem
całość zmiksowałam na gładką masę a następnie zmroziłam