Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Lody z karmelizowanym rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Lody o dość nietypowym smaku, z kawałkami karmelizowanego rabarbaru i delikatną nutką cynamonu. Lekko kwaskowate, a dodatek alkoholu sprawia, że nie zamarzają na kamień.

Lody z karmelizowanym rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody z karmelizowanym rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Lody z karmelizowanym rabarbarem

ETAP 1:

Lody z karmelizowanym rabarbarem
Pokrojony rabarbar dodać do rozpuszczonego cukru z masłem.

Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem. W momencie kiedy zacznie lekko brązowieć dodać rabarbar pokrojony w około 1 cm kawałki.

ETAP 2:

Lody z karmelizowanym rabarbarem
Do rabarbaru wlać połowę kremówki i zagotować.

Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Przyprawić cynamonem i wlać 1/2 szklanki kremówki.

ETAP 3:

Lody z karmelizowanym rabarbarem
Do wystudzonego rabarbaru wlać odrobinę alkoholu.

Chwilę podusić, ale tak aby część kawałków rabarbaru się zachowała. Po całkowitym wystudzeniu dodać alkohol.

ETAP 4:

Lody z karmelizowanym rabarbarem
Ubitą kremówkę wymieszać dokładnie z rabarbarem.

Pozostałą kremówkę, dobrze schłodzoną, ubić i wmieszać do zimnego rabarbaru. Masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :)


Tagi:

lody deser