jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lody z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Pokrzywa w deserach bardzo fajnie wygląda i pysznie smakuje. Można dodawać ją nie tylko do ciast, ale także zimnych deserów. Polecam lody z ich właśnie dodatkiem.

Lody z pokrzywą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lody z pokrzywą

SKŁADNIKI

  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki sparzonych liści pokrzywy

Sposób przygotowania:

Lody z pokrzywą

ETAP 1

Lody z pokrzywą
na parze ubijamy puszystą masę jajeczną

Żółtka, jajko oraz cukier przekładamy do garnuszka. Całość ubijamy na parze na puszystą masę.
Mleko zagotowujemy.

Do gorącego dodajemy ubitą masę jajeczną. Całość chwilkę razem podgrzewamy (ok 3 minuty) cały czas mieszając by nie dopuścić do zagotowania. Masa powinna delikatnie zgęstnieć.

Gotową studzimy.

ETAP 2

Lody z pokrzywą
Listki pokrzywy sikamy jak najdrobniej

Dokładnie odciśnięte liście pokrzywy drobno siekamy.

ETAP 3

Lody z pokrzywą
Ubitą śmietankę łączymy z jajkami

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ostudzoną masę mleczno- jajeczną.

ETAP 4

Lody z pokrzywą
Na koniec dodajemy pokrojoną pokrzywę, mieszamy

Po połączeniu składników dodajemy pokrojoną pokrzywę. Całość ponownie miksujemy.
Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika.

Wkładamy ją do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 1 godzinę wskazane jest lody przemieszać.