Sposób przygotowania:
Lody z pokrzywąETAP 1
Żółtka, jajko oraz cukier przekładamy do garnuszka. Całość ubijamy na parze na puszystą masę.
Mleko zagotowujemy.
Do gorącego dodajemy ubitą masę jajeczną. Całość chwilkę razem podgrzewamy (ok 3 minuty) cały czas mieszając by nie dopuścić do zagotowania. Masa powinna delikatnie zgęstnieć.
Gotową studzimy.
ETAP 2
Dokładnie odciśnięte liście pokrzywy drobno siekamy.
ETAP 3
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ostudzoną masę mleczno- jajeczną.
ETAP 4
Po połączeniu składników dodajemy pokrojoną pokrzywę. Całość ponownie miksujemy.
Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika.
Wkładamy ją do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 1 godzinę wskazane jest lody przemieszać.