Sposób przygotowania:
Lody z rurkami i owocami
Jajka sparzyć wrzątkiem, po czym przelać zimną wodą, rozbić, oddzielić żółtka od białek i utrzeć z cukrem na parze oraz dodając rdzeń wyskrobany z laski wanilii. Mleko i kremówkę wlać do garnka i zagotować, ale nie dopuścić, by wykipiało. Wlać je do masy jajecznej i ubijać na małym ogniu. Zestawić i wystudzić. Rurki napełniać mrożonymi leśnymi jagodami lub malinami lub też konfiturą jagodową lub malinową przez tutkę z brystolu oraz układać rurki na dno pojemnika na lody i zalać masą mleczno-jajeczną z wanilią. Zamknąć pojemnik i wstawić na 3-5 godz. do zamrażalnika. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i otworzyć, deser pokroić na sześć porcji i podawać na talerzykach lub szerokich szklanych pucharkach.