Sposób przygotowania:
Lody śmietankowe z czekoladą "stracciatella"
Śmietanę 30% tłuszczu ubić mikserem, aż będzie miała gęściejszą, piankową konsystencję. Podczas ubijania dosłodzić śmietanę dodając cukier puder. Mleczną i gorzką czekoladę rozdrobnić krojąc je na mniejsze kawałki lub ścierając na tarce (ja rozdrobniłam czekolady siekając je nożem na mniejsze kawałki). Dodać rozdrobnioną czekoladę w dwóch rodzajach do ubitej i posłodzonej śmietany. Do śmietany z czekoladą dolać mleko. Zamieszać wszystko delikatnie za pomocą łyżki. Przelać gotową masę do plastikowego pojemnika. Pojemnik z masą z dodatkiem czekolady umieścić w zamrażalniku i pozostawić go tam, aż lody się odpowiednio zmrożą. Odpowiednio zmrożone lody zjadać same lub podawać z ulubionymi dodatkami (wafle, rurki waflowe, owoce, słodkie sosy).