nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Lody śmietankowe z czekoladą "stracciatella"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Intensywnie śmietankowe lody domowej produkcji z dużą zawartością mlecznej i gorzkiej czekolady, świetna opcja na deser w upalny dzień, słodkość dla ochłody.

Lody śmietankowe z czekoladą "stracciatella" Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lody śmietankowe z czekoladą "stracciatella"

 

  • 500ml śmietany 30% tłuszczu
  • 125ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 100g mlecznej czekolady
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Lody śmietankowe z czekoladą "stracciatella"
Śmietanę 30% tłuszczu ubić mikserem, aż będzie miała gęściejszą, piankową konsystencję. Podczas ubijania dosłodzić śmietanę dodając cukier puder. Mleczną i gorzką czekoladę rozdrobnić krojąc je na mniejsze kawałki lub ścierając na tarce (ja rozdrobniłam czekolady siekając je nożem na mniejsze kawałki). Dodać rozdrobnioną czekoladę w dwóch rodzajach do ubitej i posłodzonej śmietany. Do śmietany z czekoladą dolać mleko. Zamieszać wszystko delikatnie za pomocą łyżki. Przelać gotową masę do plastikowego pojemnika. Pojemnik z masą z dodatkiem czekolady umieścić w zamrażalniku i pozostawić go tam, aż lody się odpowiednio zmrożą. Odpowiednio zmrożone lody zjadać same lub podawać z ulubionymi dodatkami (wafle, rurki waflowe, owoce, słodkie sosy).
Lody śmietankowe z czekoladą "stracciatella"
Ubita za pomocą miksera śmietana z dodatkiem cukru pudru.
Lody śmietankowe z czekoladą "stracciatella"
Ubita,słodka śmietana z dodatkiem rozdrobnionej na mniejsze kawałki gorzkiej i mlecznej czekolady.
Lody śmietankowe z czekoladą "stracciatella"
Gotowa masa lodowa przelana do plastikowego pojemnika tuż przed wstawieniem pojemnika do zarmażalnika.

Tagi:

czekolada lody