Sposób przygotowania:
Łosoś w Amaretto i cytrynie :
Dzwonka łososia ułożyć w zamykanym pojemniczku, lekko posolić , popieprzyć . Sok wyciśnięty z cytryny zmieszać z Amaretto i 2 łyżkami oleju .Zalać rybę i wstawić zamknięty pojemnik do lodówki na minimum 3 godziny ( w trakcie przewrócić kilka razy ).
Wyjąć z marynaty , Osuszyć .Posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej , wsypać na niego trawę cytrynową i zamieszać . Smażyć łososia na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło.
Podawać z ziemniakami podsmażonymi na rumiano i surówką ( ja podałam z pomidorami .
Gwoli wyjaśnienia - użycie słodkiego syropu Amaretto nie powoduje słodyczy w rybie. Połączenie z dużą ilością soku z cytryny uwalnia aromat migdałowy , który delikatnie aromatyzuje rybę nadając jej migdałowo- cytrynowego posmaczku. Trawa cytrynowa dodatkowo ten cytrynowy smak wzmacnia.
Wyjąć z marynaty , Osuszyć .Posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej , wsypać na niego trawę cytrynową i zamieszać . Smażyć łososia na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło.
Podawać z ziemniakami podsmażonymi na rumiano i surówką ( ja podałam z pomidorami .
Gwoli wyjaśnienia - użycie słodkiego syropu Amaretto nie powoduje słodyczy w rybie. Połączenie z dużą ilością soku z cytryny uwalnia aromat migdałowy , który delikatnie aromatyzuje rybę nadając jej migdałowo- cytrynowego posmaczku. Trawa cytrynowa dodatkowo ten cytrynowy smak wzmacnia.