jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Łosoś po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Łosoś po grecku to pyszne i zdrowe danie. Ryba zapiekana jest z warzywami w piekarniku. Polecam wszystkim na diecie odchudzającej i bezsolnej.

Łosoś po grecku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łosoś po grecku

 

Sposób przygotowania:

Łosoś po grecku
Przygotowujemy marynatę do ryby. Dwie łyżki oliwy mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami tj. pieprzem czarnym i ziołowym. Rybę myjemy, suszymy i kroimy w porcje. Dodajemy je do marynaty. Odstawiamy na 15 minut.

Obieramy marchew i cebulę. Ścieramy marchew w łezkę. Cebulę i łodygi selera ścieramy w plasterki. Na półmisku żaroodpornym układamy rybę razem z marynatą, a następnie warstwę cebuli, selera naciowego i startej marchwi. Górę polewamy przecierem z pomidorów i zapiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Po tym czasie posypujemy gorę posiekanymi orzechami i pieczemy jeszcze około 10 minut do chwili, aż orzechy się przyrumienią. Podajemy udekorowane listkami bazylii.
Łosoś po grecku
Rybę polewamy przecierem z pomidorów i zapiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.