Sposób przygotowania:
Łosoś po grecku
Przygotowujemy marynatę do ryby. Dwie łyżki oliwy mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami tj. pieprzem czarnym i ziołowym. Rybę myjemy, suszymy i kroimy w porcje. Dodajemy je do marynaty. Odstawiamy na 15 minut.
Obieramy marchew i cebulę. Ścieramy marchew w łezkę. Cebulę i łodygi selera ścieramy w plasterki. Na półmisku żaroodpornym układamy rybę razem z marynatą, a następnie warstwę cebuli, selera naciowego i startej marchwi. Górę polewamy przecierem z pomidorów i zapiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Po tym czasie posypujemy gorę posiekanymi orzechami i pieczemy jeszcze około 10 minut do chwili, aż orzechy się przyrumienią. Podajemy udekorowane listkami bazylii.
Obieramy marchew i cebulę. Ścieramy marchew w łezkę. Cebulę i łodygi selera ścieramy w plasterki. Na półmisku żaroodpornym układamy rybę razem z marynatą, a następnie warstwę cebuli, selera naciowego i startej marchwi. Górę polewamy przecierem z pomidorów i zapiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Po tym czasie posypujemy gorę posiekanymi orzechami i pieczemy jeszcze około 10 minut do chwili, aż orzechy się przyrumienią. Podajemy udekorowane listkami bazylii.