marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Łosoś z masłem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia potrawy

Łosoś z masłem cytrynowym

Składniki:

Łosoś z masłem cytrynowym

 

  • 4 plastry łososia (a 200 g)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 40 g masła sok i skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Łosoś z masłem cytrynowym
Na początku należy łososia osuszyć na ściereczce, odrobinę posolić i popieprzyć. Masło rozpuścić, zdjąć z gazu i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Tak przygotowanym masłem polać łososia i odstawić go na 10 min, żeby nabrał smaku. Następnie rozgrzać grill. Łososia osaczyć i grillować z każdej strony przez 5 min. Podczas grillowania smarować masłem cytrynowym. Przed podaniem polać łososia resztą masła, oprószyć skórką cytrynową i udekorować ćwiartkami cytryny. Mam nadzieje, że przepis przypadnie wam do gustu ;)