Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: co
- Forum: co
Pyza napisał(a): ale że co?
Jak to co Cóś
Odp: Japonia
- Forum: Japonia
Wreszcie udało mi sie wstawić filmik z japońskim gotowaniem- Poogladajcie sobie .
Odp: Na naszych stołach: Wielkanoc 2009
Dwuosobowe śniadanko wielkanocne
Tak wygląda śniadanko na 2 osoby . Nie da się tego uszykować ( hi hi ) .Ile by nie dać na stół to i tak będzie za dużo .
Przepisy i inne dania świąteczne powstawiam jutro - dziś jeszcze odpoczywam - w końcu są Święta .
Miłego dnia Kochani i nie polewajcie ( się ) za dużo .
Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Poza tym wygrałam zestaw sosow i makaronow Tao Tao i koszulke w konkursie na stronie youcancook.pl. Wyslalam jeden przepis na danie z łososiem i zapomnialam juz o tym a tu proszę[/quote]
hio hi - ja też miałam szczęście w tym konkursie - też dostanę sosy i makarony Tao-Tao + koszulkę (za Tatara śledziowego ) - przydadzą się bo sosy się kończa a makaronu ryżowego to mi nigdy dość .
No i przyszło :
II Edycja konkursu kulinarnego z Tao-Tao - Limito You Can Cook
http://www.youcancook.pl/temat-tygodnia/48-wyniki-ii-edycji-konkursu-kulinarnego-z-taotao.html
Za :przepis ,, Jabłkowy tatar ze śledzia "
Wygrałam zestaw w skład którego wchodziło :
- koszulka Limito You Can Cook
-Makaron ryżowy penne
-Makaron ryżowy świderki
-Makaron ryżowy z tapioką
-Słodki sos chili Tao-Tao
-Sos chili z limonką i kolendrą Tao-Tao
-Zielony sos chili Tao-Tao
-Sos chili z ananasem Tao-Tao
-Czosnkowy sos chili Tao-Tao
-Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao
Odp: Wesołych Świąt
- Forum: Wesołych Świąt
Szczęścia - Radości- Zdrowia- Miłości .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Szybciutko wstawiam dzisiejsza rybkę - Halibut pomarańczowy z chrzanem (Jest pyszny )i znikam w kuchni .
Odp: Na naszych stołach: Wielkanoc 2009
Z wystrojem jeszcze w ,, polu ,, ale za to przed chwilą przecedziłam zakwas na żurek .Wreszcie udało mi się trafić idealnie z proporcjami i czasem kiszenia . Jest po prostu pyszny .( przepis ,,Buniowy zakwas na żurek ,, )
Odp: Witam
- Forum: Witam
Zgobisz napisał(a): Nazywam sie Janek i witam wszystkich milosnikow smacznego gotowania
Witamy - miłego pobytu na stronie
Odp: Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
d Netka napisał(a): Babciagramolka napisał(a): robertjankopp napisał(a): Ja nie mam się czym pochwalić bo moje zdjęcia nie są zamieszczane,a o nagrodzie za awans też nie ma co wspominać bo jej także nie dostałem, z resztą żona też nie dostała będąca na tym portalu.Jestem już na innym portalu gdzie nie faworyzuje się tylko tych użytkowników z górnych półek.
Przypominam tylko , ze nagrody za awans są weryfikowane raz w miesiącu i wtedy Redakcja zwraca sie do użytkowników , którzy awansowali o podanie ( lub potwierdzenie ) danych osobowych . To nie działa tak , że w poniedziałek przekroczy się punkty i awansuje a we wtorek wysyłana jest nagroda . Jesteś bardzo niecierpliwy .A co do wygrywania to nie popadasz czasem w przesadę ? Jak ktoś jest dobry to wygrywa nie zależnie od tego czy jest na portalu 3 lata czy trzy dni ( pomijam Rankingi przepisów bo to akurat jest bolączka wszystkich stron . Zawsze się trafią pazerni którym nagrody padają na oczy i zrobią wszystko żeby tylko wygrać ).
Po to żeby wygrywać trzeba po prostu gotować, robić piękne zdjęcia , uczyć się - a na to trzeba czasu .
Jeśli uważasz że gdzie indziej da się wygrywać bez tego to zazdroszczę optymizmu . Startowanie w konkursach kulinarnych to cięzka praca .
Życzę powodzenia jak już coś wygrasz na innej stronie to pochwal się tym
Kurcze,znowu cos napisze.To nie jest prawda,ze moderatorzy nikogo nie faworyzuja.Jestem tutaj stosunkowo krotko,ale jakos od razu rzucilo mi sie w oczy to ze jest tutaj pewna grupa uzytkownikow,ktorzy maja jakas specjalna taryfe ulgowa we wszystkich dziedzinach.I na tym portalu jakos tak wyjatkowo latwo wyczuc sympatie i antypatie moderatorow do poszczegolnych osob.Moderator jest czlowiekiem i ma do tego prawo,rzecz jasna tylko to jest portal dla wszystkich,nie dla wybranych.Dlaczego jednych sie ignoruje,innych nie?Dlaczego jednych sie serdecznie wita innych nie?Swojsko tutaj,ale nie ma rownych szans dla wszystkich.Aha.To jest portal kulinarny,nie fotograficzny.Warto czasami zwrocic uwage na przepisy mniej fotogeniczne,bo one,tak jak i ludzie,czasami tez sa fajne.Pozdrawiam
Netko- ale prawda jest taka że Moderator dopuszcza lub nie przepisy bez wnikania w sympatie osobiste i ocenę przepisów . Ja ( i kazdy kto zajmuje sie moderowaniem ) ma tylko sprawdzać czy przepis nie jest skopiowany i czy jest zapisany w całosci , czy nie ma napisanych ewidentnych bzdur ( bo i tak sie niektórzy bawią ) , obraźliwych treści itp. Przepisy w konkursach ocenia Jury ( z reguły ktoś od sponsora ) i Moderatorom nic do tego . Prywatnie moge sobie pogadać na forum z tymi których znam i lubię ( bo przecież nie wszystkich znam ). Ktoś drugi kto jest Moderatorem zna i lubi kogoś innego - ale to sprawa prywatna . Użytkownicy sami zdobywają sobie sympatie na stronie , zawierają znajomości .
Nie ma taryfy ulgowej dla kogoś tylko dla tego że jest dłużej na stronie . Tyle że tak to się jakoś składa że Ci co zostają stosują się do Regulaminu i dobrze im tu .
Masz racje co do tego ze to portal kulinarny a nie fotograficzny - i przecież takie przepisy ( bez zdjęć ) są tu w większości wstawiane . A że sponsorzy wolą przepisy ze zdjęciami - no cóż na wielu portalach są nawet konkursy gdzie sponsorzy życzą sobie by obok potrawy na zdjęciu widoczny był produkt sponsora . Tu Moderatorzy nie mają nic do powiedzenia .
Co do kłopotów z dodaniem zdjęc na forum . Jak już pisałam Robertjankopp jest trochę niecierpliwy . Czasem tak się zdarza , że serwer jest przeciążony i są problemy z wstawianiem przepisów i zdjęć . Ja wczoraj też kilka razy podchodziłam do wstawienia przepisu i wyskakiwał mi błąd .
To nie jest szykanowanie zdjęć Roberta a zwyczajny błąd programu. a może wstawia po prostu za duży format zdjęcia . Czasem wystarczy zmniejszyć wielkość pliku .
Nie wiem czemu Robert uznał , ze jest jakoś szczególnie dyskryminowany . Kilka razy pisał do mnie . Starałam sie za każdym razem grzecznie odpowiedzieć na wszelkie wątpliwości .
Mam prośbę - napisz do mnie na PW - bo bardzo jestem ciekawa co uznajesz za faworyzowanie niektórych użytkowników ( nie chce tego roztrząsac na forum by kogos nie urazić ) . Moze akurat ja nieświadomie robię cos co może drażnic innych jesli tak to przepraszam ale musze przyznać , że nie dostrzegam tego .
No i trafiło mi się wczoraj ,, zdażenie ,, w tekście Dostałam wiadomość na PW - dzięki
- poprawiłam i mam nadzieję, że więcej mi się nie zdarzy - hi hi
)
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
robertjankopp napisał(a): Ja nie mam się czym pochwalić bo moje zdjęcia nie są zamieszczane,a o nagrodzie za awans też nie ma co wspominać bo jej także nie dostałem, z resztą żona też nie dostała będąca na tym portalu.Jestem już na innym portalu gdzie nie faworyzuje się tylko tych użytkowników z górnych półek.
Przypominam tylko , ze nagrody za awans są weryfikowane raz w miesiącu i wtedy Redakcja zwraca sie do użytkowników , którzy awansowali o podanie ( lub potwierdzenie ) danych osobowych . To nie działa tak , że w poniedziałek przekroczy się punkty i awansuje a we wtorek wysyłana jest nagroda . Jesteś bardzo niecierpliwy .A co do wygrywania to nie popadasz czasem w przesadę ? Jak ktoś jest dobry to wygrywa nie zależnie od tego czy jest na portalu 3 lata czy trzy dni ( pomijam Rankingi przepisów bo to akurat jest bolączka wszystkich stron . Zawsze się trafią pazerni którym nagrody padają na oczy i zrobią wszystko żeby tylko wygrać ).
Po to żeby wygrywać trzeba po prostu gotować, robić piękne zdjęcia , uczyć się - a na to trzeba czasu .
Jeśli uważasz że gdzie indziej da się wygrywać bez tego to zazdroszczę optymizmu . Startowanie w konkursach kulinarnych to cięzka praca .
Życzę powodzenia jak już coś wygrasz na innej stronie to pochwal się tym