Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Szparagowo mi...

Bahus napisał(a): Buniu...czy przed grillowaniem szparagi jakoś "obrabiasz"?

Grilowałam tylko zielone - na tacce - obcinam dolną część i nic więcej - po upieczeniu solę .
A co do sprawdzenia czy sa dobre to warto by przełamać szparag przed kupieniem - jak dobry to się złamie wydając taki trzask - tylko kto pozwoli w sklepie łamać szparagi .Ja kupuję na ,, oko ,, .Nie biorę wiotkich ( za długo leżą ) .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Zupełnie nie planowa wtorkowa rybka ale zachciało mi się poeksperymentować w ramach konkursu na łososia ( z użyciem oleju, miodu i orzechów ) .Moja propozycja i dzisiejszy obiadek to ,, Miodowy łosoś z orzechami ,, ( + puree ziemniaczano-orzechowe )

Odp: Szparagowo mi...

Pyza ma rację - też wolę zielone i też uważan , ze takie najprostsze z wody są najlepsze .Ale robię też smażone na maśle , grillowane .No i oczywiście zupka szparagowa do popicia ( robię z tych obciętych końcówek i potem miksuję .Ja już sezon szparagowy zaczęłam.

Odp: co dzisiaj na obiad?

Zostało mi pieczonej piersi indyka z wczoraj - dorobiłam pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym

Odp: co dzisiaj na obiad?

U mnie pierś z indyka pieczona w naczyniu żaroodpornym razem z ziemniakami a do tego duszona gruszka ( ,, Pierś z indyka z gruszką ,, )

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

luna19 napisał(a): hmmm wyglada to tak jak by ktos sobie kolekcjonowal ciekawe linki do przepisow

Też tak myślę - w sumie to ktoś robi reklamę stronie podając te linki

Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Bahus napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Skrzydełka gotowane - panierowane i smażone czyli ,, Skrzydełkowe kąski ,,

A co to za sos?


To Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao - uzywałam go do posmarowania skrzydełek przed smażeniem i można w nim maczać gotowe już usmażone .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Skrzydełka gotowane - panierowane i smażone czyli ,, Skrzydełkowe kąski ,,

Odp: co dzisiaj na obiad?

U mnie monotonnie - piątek to rybka . Dziś eksperymentalnie : Łosoś w zielonym chili ze szparagami. Muszę przyznać ze sie udało - delikatne szparagi i łosoś macerowany z ostrym zielonym chili to zupełnie udana kompozycja .