Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Bahus napisał(a): A ja uważam, że najpiękniejszy nick na gotujmy.pl to "Bahus"...Może nie mam racji?
Zgadzam się . Zakładając grecko-rzymskie korzenie nicku to już sam korowód towarzyszący ciekawy ( oznajmiam , że moge robic za bachantkę - na satyra się nie godzę ) . Przypominam tylko , ze Bachus vel Dionizos woził się z amforami pełnymi wina ,( którym częstował ) - spiewał i tańczył ku uciesze towarzystwa . Liczę więc na kultywowanie tradycji ( amfora z winem pod adres domowy mile widziana ) - a śpiewy i tańce proszę załączyć na video . Mogę jak by co dołączyć gołąbki w liściach winorośli
Odp: co dzisiaj na śniadanie?
- Forum: co dzisiaj na śniadanie?
A może lekkie śniadanko wafelkowe ?- ,,Wafelkowy sandwich "
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Może ja trochę gwoli wyjaśnienia . Wszyscy się uczymy na błędach . Przepis na roladę wstawiany rok temu ma w ,, zajawce ,, zaznaczone na jakim przepisie jest wzorowany - receptura jest utrzymana , zdjęcie autorskie , opis procedury częsciowo indywidualny - wzorowany na oryginale . Z ciastami tak juz jest że składniki są w pewnych ciastach rygorystycznie takie same . I nie jest problemem że użyjemy tych samych składników i tak samo będziemy piec tylko żebyśmy to innym przekazali własnymi słowami .
I po to sa moderatorzy by sprawdzali - nie chodzi o uprzykrzenie innym zycia ale o to by tym którzy nie wiedzą jak interpretować przepisy pomóc by nie popełnili błędu .
Ale wracając do zgłoszenia paulina79
- Rolada czekoladowa z maskarpone i malinami nie jest plagiatem - zdjęcie jest autorskie , a tekst opisu mimo ze zbliżony do oryginału nie jest identyczny
-Walentynkowe serowo - kokosowe oponki - przepis zamieszczony przez autorkę na wielu innych stronach kulinarnych - nie kopiuje się od samego siebie
- jeśli chodzi o artykuł o karmelu - fakt - brak zaznaczenia z jakiej strony pochodzi i nie podano autora i że jest to przedruk cytowany .Ponieważ załatwienie tego wykracza po za moje kompetencje przekazuję sprawę Adminowi czyli Tit .Proszę o cierpliwość bo załatwienie tego może trochę potrwać .
Mam nadzieję że trochę wyjaśniłam .
Kochani !
Piszę szczególnie do nowych użytkowników . Sprawdzanie przepisów naprawdę nie jest skierowane przeciw Wam .Tu chodzi o to by ktoś nieświadomie nie narobił sobie kłopotów . Teksty ( i tylko teksty a nie pomysł na danie ) przepisów i zdjęcia potraw są chronione Prawem Autorskim .Nie wszyscy o tym wiedzą i chcąc pokazać co ugotowali lub upiekli posiłkują się sprawdzonymi przepisami . I popełniają dwa rodzaje błędów .Albo wstawiaja tekst przepisany z innego źródła i do tego swoje zdjęcie tego co zrobili . Albo opisują potrawę którą zrobili własnymi słowami ale nie mają swojego zdjęcia i biorą je z internetu żeby pokazać to co robią .
Obie metody są plagiatem .Jeśli robimy potrawę wg przepisu z książki kucharskiej , gazety , internetu - i trzymamy się ściśle proporcji składników to opis musi być autorski ( trzeba napisać własnymi słowami jak się potrawę robiło - nie przepisywać cudzego tekstu ) - no i zdjęcie musi być nasze ( lub nie dostawiajmy zdjęcia wcale jeśli go nie mamy - zawsze można zrobic je potem i dostawić ).
Jeśli wstawiamy przepis na swoją potrawę a nie mamy zdjęcia to nie dopasowujemy cudzego z internetu bo tak nie wolno .
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
bernika napisał(a): https://gotujmy.pl/przepis-na-tiramisu-przywieziony-z-wloch,przepisy,88382.html
i
http://www.italianok.com/2010/02/11/so-here-it-is-tiramisu-recipe.html/tiramisu
https://gotujmy.pl/wielkanocne-babeczki,przepisy,87567.html
i
http://www.cukierniamocca.pl/ciastka.php
Berniko jesteś genialna - trafić tak zdjęcia - masz oko . Ja ciast nie rozpoznaję - jestem kompletny antytalent w tym temacie . Dzięki kochana .
Odp: Japonia
- Forum: Japonia
No - nie mam pojęcia jak Oni to robią tymi pałeczkami. Ja tam odpadam - robie ich potrawy tradycyjnie drewnianą łopatką albo innymi narzędziami. A za tą patelnię do takoyaki to bym sie dała pokroić ( no może nie koniecznie robiła bym z osmiornicą - cos innego mozna by dać , ale ogólnie potrawa bardzo mi się podoba )
Odp: Kuchnia węgierska
- Forum: Kuchnia węgierska
Melduję , że tort wczoraj kupiłam - pyszny był i o dziwo dostałam go w piekarni ( cukierni ) sieci Asprod ( mają swój punkt w galerii Reala .)
Niestety ani Kaskady ani Balatonu już nie ma . Na miejscu Kaskady budują jakis market ( w sumie to dobrze bo już za długo straszył tam pusty plac ) . Balaton zmienił kilka razy włascicieli i nazwę i nie jest już tym czym był .Nawet nie wiem czy teraz gdzieś kuchnię węgierską serwują ( pomijam takie ,, atrakcje ,, jak podobno zupa gulaszowa w barze koło dworca )
Odp: Obiad dla Obcokrajowca
- Forum: Obiad dla Obcokrajowca
Proponowała bym sprawdzić czy nie ma ograniczeń ze wzgledu na religię , czy Cypryjczyk zdecydowanie czegos nie jada .Bo nasze kwaśne mleko , ogórki kiszone czy żurek mogą zostać potraktowane jako zepsute . No i warto by wiedzieć co jada na co dzień bo wtedy wiadomo jaki rodzaj dań preferuje . Nie wszystkim kuchnia polska odpowiada .
Odp: Kuchnia węgierska
- Forum: Kuchnia węgierska
Tak na szybko :
Galuski - kluseczki do gulaszu- coś jak nasze ,, przecieraki ,,
Csipetke- coś jak nasza zacierka - kluseczki do gulaszu
Daragaluska- kluseczki z kaszy manny z masłem i jajkami
Naleśniki a'la Gundel ( z mielonymi orzechami , rumem, skórką pomarańczową itd. ) z sosem czekoladowym
Tort Dobos
Kluseczki i naleśniki robię - tort smakuję jak mi sie uda kupić - był czas że w kawiarni Orbisu bywał często tak jak i w Balatonie ( restauracja węgierska w Szczecinie )
Narobiłeś smaku - kurcze skąd ja wezmę Tort o tej porze
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Sandacz z sosem chrzanowo-koperkowym + ziemniaczki puree i pomidorki
Odp: Szparagowo mi...
- Forum: Szparagowo mi...
Dorzucam do szparagowego wątku lekką - kremową zupkę szparagową