Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
elzbieta8960 napisał(a): Buniu, tak samo jak Wy nie znoszę tych co chcą zabłysnąc cudzym kosztem.I powiem Wam że o ile się nie mylę ta strona jest chyba jedyną gdzie oficjalnie zgłasza się kopie i kopiarzy oraz stroną gdzie reakcja na zgłoszenie jest natychmiastowa.Dzieki Wam za to moderatorzy .
A ja dzisiaj dostałam taką o to wiadomośc na PW
Agnieszka 250897
online
Napisane: dzisiaj, 11:52
Temat: hej
przepisuję się na inną stronkę http://mniami.pl/ są tam fajne nagrody za awanse i konkursy.Jeśli masz fajne pomysły na przepis zaloguj się na tej stronce.Pozdrawiam!
Co to i kto to ?
Stronka się reklamuje ( aż 7000 przepisów mają - hi hi ) . No cóż - każdy robi co chce .Tyle że to trochę nie grzecznie namawiać do przejścia na inną stronę . Wszyscy buszujemy po różnych stronach bo bawimy się biorąc udział w konkursach , nawet podpowiadamy sobie gdzie jaki konkurs jest ale to zupełnie co innego niż taka agitacja .
Nie przejmuj się . Miłej zabawy Elu .
Odp: Pomoc przy wypelnieniu ankiety do pracy magisterskiej
Gotowe- miłego i owocnego pisania
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
A.B. napisał(a): znowu
? matko,a ja myślałam,że w końcu ludzie zaczną sami coś tworzyć
Nie ma tak dobrze . Co niektórzy tylko tak potrafią .
Przy okazji dzięki Berniko - już załatwione.
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Dzięki Elu . To ,, pokłosie ,, tego piątkowego wysypu - przemknęły się . Ale już wszystko załatwione .Że też ludziom sie nie znudzi to kopiarstwo
Miłego dnia
Odp: Co sądzicie o dodawaniu przepisów tylko po to, aby nabić sobie punkty?
Darmiona -no to mamy dwa spojrzenia ( i pewnie oba trafne ) . Dla mnie pieczenie w ognisku to taka sama procedura sporządzania posiłków jak każda inna . Może dla tego , że fascynuje mnie odtwarzanie starych smaków - sposobów gotowania , pieczenia , doprawiania ( namiętnie eksperymentuję np. z pieczeniem w Garnku Rzymskim czyli kamionce . Sama wiele razy przygotowywałam posiłki na spływach kajakowych w ograniczonym dostępie do naczyń i przypraw i uważam to za poważne wyzwanie . Ciekawe czy ktoś zna pieczenie ryb w glinie w ognisku albo nadawanie rybom smaku przez napychanie ich ziołami z łąki ( bez soli i innych przypraw ) .Piekłam tez ryby nabite na patyk nad ogniskiem , tak samo grzyby .Gotowałam jajka w popiele .
Bardzom często stykam się z osobami ( dorosłymi ) , które nie mają zielonego pojęcia o gotowaniu bo po prostu tego nigdy nie robiły i którym trzeba tłumaczyć najprostsze sprawy i podawać przepisy na najprostsze rzeczy .A do tego różnice smaków wynikające z regionu zamieszkania przy najprostszych potrawach . Pamiętam awanturę jaka wybuchła w stołówce akademika jak do obiadu podano mizerię na słodkawo albo kopytka z cukrem czy sałatę polaną tłuszczem ze skwarkami. Poznaniacy wzruszą ramionami bo co w tym dziwnego - przecież tak się podaje , a dla mnie i innych to było nie jadalne .Okazało się ze jest nowa kucharka rodowita Poznanianka i zawsze tak gotowała .
Albo puree ziemniaczane - wiele osób nie widzi różnicy między puree a ziemniakami tłuczonymi .
Albo grzanka z chleba posmarowana ząbkiem czosnku i skropiona oliwą - wydaje się , że to nie potrawa i co tu pisać przepis - a to poezja smaku i jak ktoś tego nie zna to będzie dla niego odkrycie .
Albo nasze polskie tortille czyli podpłomyki robione na suchej patelni ( ciasto z mąki , wody lekko osolone ) .
O kurcze ale mnie rozpisało - narobiłam sobie smaku na te wszystkie ,,prostoty ,, chyba pójdę do kuchni .
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
aniaaxd2 napisał(a): Ktoś mi powie jakiej mąki mam uzy do racuchów ?
Zwykła 450- 550 tzn luksusowa ( Wrocławska , Szczecińska ., Poznańska ) Ale jak użyjesz tortowej też nic się nie stanie .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Ryż z warzywami + kurczaczek gotowany, panierowany , smażony + bulion do popicia
Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
misia5 napisał(a): Dzięki dziewczyny już się tym zajmę.
Miłego dnia
A tak przy okazji - to wczoraj pojawiło się kilka kont założonych w odstępie kilku minut które wstawiły ewidentne plagiaty , edytowały je , dostawiały zdjecia - wyraźnie by dac zajecie Moderatorom . Dziękuję - zawsze to miło spędzic konstruktywnie czas . misia miała pracujący wieczór - fajnie
Odp: : W trosce o miłą atmosferę na stronie
Chciałam tylko napisać temu kto wyraźnie chce utrudnić pracę Moderatorom ( co prawda wysyp nastąpił jak na razie u jednej ) i tworzy fikcyjne konta na potęgę po to by wrzucić na nie 1-2 ewidentne plagiaty - ze numer nie przejdzie .
Zwracam uwagę wszystkim użytkownikom na tą ,, zabawę ,, .Wczoraj w czasie ok. 30 minut pojawiło się jak dobrze policzyłam 9 kont a na nich ,, piękne plagiaty ze zdjęciami ,, . Komuś bardzo zależy na zepsuciu atmosfery na stronie .
Mówi się trudno - moderatorzy sie pomęczą .
Mam tylko prośbę - nie denerwujcie się jeśli coś umknie naszej uwadze i plagiat się prześlizgnie bo od takiej masówki można dostac oczopląsu . Te zgłoszone ostatnio przez Bernikę i elzbieta8960to właśnie z tej serii .
Normę roczną w pisaniu do tych plagiatorów chyba przyjdzie wyrobić przez tydzień - ale nic to - styl się nam poprawi .
Jeszcze raz gorąca prośba - pomóżcie - zwróćcie baczniejszą uwagę na te nowe konta pojawiajace się hurtowo i wybaczcie jak coś nam umknie .
Miłego dnia życzę wszystkim
Odp: Szparagowo mi...
- Forum: Szparagowo mi...
Miłośnikom szparagów podpowiadam - w sezonie jak kupuję szparagi i obcinam końcówki przed gotowaniem to nie wyrzucam ich tylko kroje na kawałeczki ( bez obierania ) i mrożę . Do tego połamane łebki i pęczek kupiony w chwili gdy są najtańsze . Mrożę kilka porcji a zimną zalewam wodą tak by je zakryła - gotuję - miksuję na puch w malakserze ze śmietanką - dodaję szczodrze mrożonego kopru - doprawiam i mam pachnącą - kremową zupkę szparagowy krem ( samą , z groszkiem ptysiowym , kluseczkami francuskimi ) prawie za darmo . Polecam - wystarczy pamiętać i nie wyrzucać obciętych końców .