Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Tu zgłaszamy problemy z nagrodami!

A ja bym postulowała by nagrody były wysyłane po miesięczym terminie - najpierw podać kto co wygrał - odczekać miesiąc czy nie będzie reklamacji , zgłoszeń naruszenia regulaminu itp i dopiero wysyłać. Bo to co się wyrabia od chwili kiedy pojawiły się nagrody za awanse to już przechodzi wszelkie granice tolerancji. Plagiat na plagiacie i plagiatem pogania .Nie sposób nadążyć .Blokuję 15 przepisów- piszę do autorki , że tak nie wolno, że to narusza Regulamin i jest sprzeczne z Prawem autorskim- zero odpowiedzi - za to po 10 minutach mam wstawione następne 5 przepisów również skopiowanych .A jak mi się już wydaje , że przepisy nie są skopiowane ( bo w necie ich nie znalazłam ) to okazuje się , że są z Kuchni Polskiej spisane żywcem albo z Przepisu za grosik .
Może prościej będzie rozdawać te fanty każdemu kto się zgłosi - niech już chociaż nie zaśmiecają strony tymi plagiatami bo to jest żałosne .Co się z ludźmi dzieje ? Już żadne zasady nie obowiązują ? Ludzie Kopiowanie cudzych tekstów i zdjęć to zwyczajna kradzież Taka sama jak zabranie cudzego portfela .Własność intelektualna to taka sama forma własności jak każda inna .Co tu jest niejasnego Przerażona jestem tym co widzę .Przecież to strona kulinarna- dla pasjonatów gotowania .

Pasjonaci - zapraszam na dobra herbatkę i - tych którym blokuję przepisy nie zapraszam

Odp: co dzisiaj na obiad?

Wołowinki w piwie ? - ,, Carbonade flamande wg Buni " Zapraszam - do tego reszta piwa w kufelku ( zimnego piwka )

Odp: gołąbki....jak ich nie zepsuć...

No to ja się wyłamię - duszę gołąbki ok 40 minut - sos robię na wywarze kapuścianym z duszenia ( może i rozdymający ale uwielbiam ten kapuściano- pomidorowy smak ) , zalewam i duszę jeszcze 20 minut. Gołąbki mają być mięciusieńkie i rozpadac się pod widelcem . A wywar z gotowania gołąbków którego nie zużyję na sos ( bo zawsze jest go za dużo ) studzę i mrożę - a potem używam do kapuśniaków i jarzynowych .Nic na to nie poradzę - bardzo lubię smak wygotowany z kapusty.

Odp: Odp: Odp: A co lubicie do Kawusi??

pocztylion2221 napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Dla Heni-- i dla wszystkich innych też - coś zimnego do kawusi.
Buniu ale wspaniałości mniam a ja zapraszam na ciasto coś a'la fale niebiosczyli karmelkowy zawrót głowy

Biorę kawałek- lubię ciacha - nie lubię piec

Odp: A co lubicie do Kawusi??

Dla Heni-- i dla wszystkich innych też - coś zimnego do kawusi.

Odp: co dzisiaj na obiad?

Dziś rybka- Łosoś Teriyaki wg Buni + Makaron ryżowy Tagliatelle o smaczku teriyaki

Odp: O)

Kochane jesteście . Wzruszyłam się . .Dziękuję za wszystkie miłe słowa. Mam nadzieję , ze dla Wszystkich starczyło.

Odp: Co dzisiaj na podwieczorek?

Pyzuniu- to jest ta Srebrna truskawka ?
Ślicznie wyglada .