Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

szlaczek co by wiedziec gdzie skończyłam

Mirkakropka- o przepisie napisałam na PW - chyba się po prostu nie zapisał bo go nie ma .Wstaw jeszcze raz .
Heniu - to co wstawiłaś - sprawdziłam i zablokowałam .Dzięki. Co do reszty to masz informację na PW.
Miłego dnia.

Odp: co dzisiaj na obiad?

Ja dziś z pomysłem jak wykorzystać kurczaka który pozostał po grillu , lub z pieczonego.Podpowiadam , że można też zrobić tak jak ja - tzn upiec kuraka , ostudzić obrać , podzielić na małe cząstki ( jak Gyros ) , podzielić na porcje i zamrozić .Potem do różnych dań obiadowych lub sałatek wyciągam i doprawiam jak chcę.
Dziś sałatka obiadowea ,,Ciepło-zimno " .Oczywiście dyżurny ślimaczek pilnuje półmiska .( z tej porcji wychodzi 2-3 porcje )

Odp: co dzisiaj na obiad?

Obiadek gotowy- można iść na spacerek a po powrocie podgrzać. Zapraszam kto ma ochotę na ,, Kurze kokosy "

Odp: SERenada czyli dlaczego kochamy sery :)

Odświeżam wątek. Z ciekawostek o serach proponuję zajrzeć tu

http://www.papilot.pl/article/8773/REKORD-Gigantyczna-rzezba-z-sera-na-czesc-Elzbiety-II.html

Gigantyczna rzeźba w kształcie korony zrobiona z Chedara na rocznicę koronacji Elżbiety II

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

No to zaczynamy nowy dzień zgodnie przy ,, kielonku " Słodkich snów wszystkim nocnym markom życzę .
Heniu- idziemy w kimono - jutro też jest dzień.
Bahus - rezerwuję sobie lampeczkę na jutro dla kurażu zeby się dobrze pracowało.

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Chyba Cię Bahus rozczaruję .Tit na temat moderacji przepisów rozmawiała z użytkownikami już dawno , a nie jak to sugerujesz po Twoim poście . Co do przebywania na wielu stronach - też bywam na wielu , ale nie staram się zdewaluować jednej po to by przeciągnąć kogoś na drugą .
Co do plagiatów to zawsze byłam , jestem i będę przeciwnikiem kopiarzy .Uważam , ze strona która zdecydowała by się wydać bezpardonowa walkę kopiarzom ( np blokowaniem kont po którejś tam wpadce zyskała by po jakimś czasie doskonałą renomę wśród użytkowników .Może było by mniej przepisów ale za to oryginalne i sprawdzone .Ale to już problem do rozstrzygnięcia przez właścicieli strony .
A tak przy okazji to chyba warto było walczyć o spokój i porządek na tej stronie ? W porównaniu z innymi nie ma tu agresji , zaczepek na forum .Zmiany przebiegają po woli ale na plus .To , że na forum nie ma ,, fajerwerków " świadczy o tym , że znikli stąd użytkownicy którzy swoją aktywność przejawiali w zaczepkach .
Zaglądam czasem na tak reklamowane przez Ciebie Wielkie Żarcie - i poziom dyskusji ( niektórych ) na forum może zjeżyć włos na głowie .Ale co kto lubi .
A tak przy okazji - w ramach uczestniczenia w życiu kilku stron to może wstawił byś tu kilka swoich nowych przepisów to pogadali byśmy o gotowaniu ( nie ukrywam , że potrawy prezentowane przez Ciebie są ciekawe .)

Odp: co dzisiaj na obiad?

Pogoda piękna w Szczecinie . Szkoda czasu na stanie przy garach .Wrzuciłam wszystko do szkła żaroodpornego i fruu do piekarnika. W sumie 10 minut roboty a potem samo się piecze .
Zapraszam na ,, Zawijaski schabowe z piekarnika "

Odp: co dzisiaj na obiad?

Dziś odtwarzanie smaków z wakacji. Kiedyś nad morzem jadłam fladrę smażoną na słoninie . Dobra była . Dziś odtworzyłam jej smak.( Flądra na skwareczkach )

Odp: co dzisiaj na obiad?

Sorry- oczywiscie Real bo przejął Geana - ciągle mi się myli i nazywam po staremu. W Realu kupiłam.