Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

broman napisał(a): a ja sie zapytam o przepis z innej beczki o przepis https://gotujmy.pl/kurczak-w-marynacie-z-knorra,przepisy,122072.html i wiem za zaraz poleja sie na mnie gromy ale dla mnie zenada! nie wiem nawet kto przepuscil taki przepis jak wrzucic palki do gotowej marynaty knorra i upiec. to ma byc wg was przepis na miare arcymistrza, innowatorski, wartosciowy, pomysłowy, nietuzinkowy, zgodny z nowymi zasadami? to jak napisac tutaj " kupic gorący kubek knorra, rozerwac torebke zalac wrzatkiem i sie delektowac goracą zupą!". poza tym jak dla mnei jest to reklamowanie producenta, moze ta pani ma płacone za uzywanie tych produktow i sie reklamuje darmowo na tej stronie bo ilość knorra która uzywa w swoich przepisach jest ogromna, jakby nic innego nie było w sklepach.
czy taka darmowa reklama jest tu legalna?


Broman -odpowiem Ci z punktu widzenia Babcigramolki ( czyli Buni ) a nie Moderatora . Moze zauważyłeś ja też używam produktów Knorra i zaznaczam to w przepisie , tak jak zaznaczam jeśli to ma znaczenie jakiej musztary używam , ketchupu , sera czy pieprzu ( np Kamis ) .Zaznaczam bo tą markę sobie cenię i uważam , że np wrzucenie do zupy kostki bulionowej innej firmy zepsuje jej smak ( ja np innych kostek nie trawię bo mi pachną nie tak - mój gust i tyle ) . Dla tego ja np bardzo sobie cenię podanie w przepisie dokładnych informacji .Jak ktoś napisze marynować pstrąga w marynacie do ryb firmy xxx.... to wiem że przepis nie dla mnie - nie używam tej marki .
Tak więc nie mam absolutnie pretensji o takie informacje .
Inna sprawa na którą zwróciłeś uwagę to użycie do potrawy tylko ,, gotowca ,, bez inwencji własnej . Teoretycznie jest to przepis bo są składniki . I pewnie wiele osób tak gotuje - bierze gotowca i robi jak jest na opakowaniu .Moim zdaniem każda z tych gotowych mieszanek wymaga uszlachetnienia własnym smakiem ( a to odrobina miodu do marynaty , położone obok jabłko , masło na końcu , majeranek ) .

A co do zupek - nie uwierzył byś jak fantastyczne zupki można zrobic z Gorącego kubka w 5 minut . Wyobraź sobie pieczarkową którą zagotowuje się w garnuszku z kremowym serkiem topionym - tak by się rozpuścił , osobno podsmażone na maśle pokrojone w cieniutkie plasterki 2 pieczarki , kromka chleba tostowego przekrojona na 4 , posypana grubo utartym Cheddarem i zapieczoną . Na talerz wlewasz pieczarkową , posypujesz pieczarkami , grubo mielonym kolorowym pieprzem , usiekaną natką pietruszki .Na wierzch kładziesz zapieczone grzanki .

Problem nie w tym czy używamy gotowców tylko jak ich używamy .

A Moderatorzy nie mają prawa oceniać czy jakiś przepis jest nowatorski , innowacyjny czy nie . Od tego są komentarze w których mogą się odnieść do przepisu użytkownicy .Jednemu się coś podoba drugiemu nie .Każdy wybiera takie przepisy ( potrawy ) jakie mu pasują .

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Dzięki dziewczyny - miłej niedzieli ja już na dziś kończę - do wtorku Oczywiscie załatwione wszystko

Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

edytaha napisał(a): edytaha napisał(a): mateusz4420
http://forum.gotujmy.pl/tutaj-zglaszamy-lamanie-regulaminu-serwisu,watek,18082h2370.html
http://polscott24.com/rodzynkowiec/
Sorki, tu wkradł się błąd, wkleiłam nie ten link, natychmiast to naprawiam:

mateusz4420
https://gotujmy.pl/rodzynkowiec-dobry-do-,przepisy,103825.html
http://polscott24.com/rodzynkowiec/


Kochana - nie powiem , że blokowanie plagiatów to przyjemność - bo sam fakt , że się pojawiają i to w takiej ilości i wstawiane przez tak wiele osób to dla mnie szok - ale satysfakcja z tego że kopiującym się nie udało to już dużo . A jeszcze jak ma sie wsparcie to już wiele znaczy .Bardzo dziękuję za pomoc

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

edytaha napisał(a): -Kassia-xD
https://gotujmy.pl/czkoladowa-krajanka,przepisy,122894.html
http://przepisy.styl.fm/ciasta/krajanka-czekoladowa-przyjemnosc.php

https://gotujmy.pl/kruche-gwiazdki-,przepisy,122883.html
https://gotujmy.pl/kruche-gwiazdki-,przepisy,29521.html

tutaj tylko skopiowane zdjęcie
https://gotujmy.pl/placek-grzybek,przepisy,122775g1.html
https://gotujmy.pl/grzybek-z-truskawkami,przepisy,68586g1.html

tutaj zmieniona tylko kolejność składników
https://gotujmy.pl/pomidory-nadziewane-owczym-serem,przepisy,122817.html
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/20371/pomidory-nadziewane-owczym-serem.html


Jak to miło jak można polegać na czujności Już załatwione

Odp: co dzisiaj na obiad?

Dziś trochę kontrowersyjny pomysł - ale gwarantuję , że sprawdził się smakowo - ,, Różane lotki „ czyli skrzydełka w marynacie z konfiturą różaną

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

edytaha napisał(a): blagro1
https://gotujmy.pl/sniezne-jablka,przepisy,122933.html
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/%A6nie%BFne-jab%B3ka.html

https://gotujmy.pl/racuszki-serowe-blagro1,przepisy,122935.htmli
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/jajka,-sery/serowe-racuszki.html

https://gotujmy.pl/jogurt-z-jagodami-i-ziarnem-prosa,przepisy,122932.htmli
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/desery/jogurt-z-jagodami-i-ziarnami-prosa.html

https://gotujmy.pl/zefir-jablkowy-blagro1,przepisy,122939.htmli
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/desery/jab%b3kowy-zefirek.html

https://gotujmy.pl/makaron-zapiekany-z-twarozkiem-blagro1,przepisy,122936.html
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/makarony/makaron-zapiekany-z-twaro%bfkiem.html


Dzięki- załatwione

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

A ja stanę w obronie obu przepisów . Co prawda przydała by mi się informacja co to za kiszka ( bo chyba są różne znaczenia zależnie od regionu ) - mnie nazwa kiszka kojarzy się z kiszką ziemniaczaną a tej raczej na zimno sie nie jada .Chyba że chodzi o kiszkę pasztetową - a to wtedy bym sie zastanowiła .Swego czasu ( w okresie kartkowym ) robiłam danie ,, przyjęciowe " z pasztetowej pokrojonej w grube plastry ( po delikatnym zdjęciu skórki ) którą obtaczałam brzegami w drobno pokrojonej natce pietruszki tworząc gruby zielony brzeg . Na każdy plasterek kładłam pół łyżeczki domowej musztardy z całymi ziarnami gorczycy i dekoracje z korniszona . Robiła furorę .( tak samo można robic z cienką kaszanką - tylko trzeba brzeg przed obtaczaniem posmarować tłuszczem , zeby natka miała do czego się przykleić )

Co do masła - masło pietruszkowe z lekko cytrynowym smakiem - super sprawa - w połączeniu z razowcem ok. Po wymieszaniu masła uformowała bym z niego wałek , schłodziła zawinięte w folię . Potem pokroiła w plasterki. Razowiec wykroiła bym kieliszkiem od jajek w kółka - na to kółka masła pietruszkowego .I dla dzieci na wierzch np mini rozetka z szynki drobiowej , a dla dorosłych filecik Anchois i 1/4 plasterka cytryny .

Ogólnie pomysły bardzo fajne tylko tak jak by nie dopracowane .

Odp: co dzisiaj na obiad?

U mnie dziś ,, Zupa rybna z kalarepką : z halibuta - objadłam się jak bąk