Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: kulinarny survival-:))) w moim nadmorskim Portsmouth

kaja napisał(a): zgodnie z obietnicą daną moderatorowi wstawiam tu oto uroczą a jakże smaczną rybkę-) dołączam do przepisu, a wędkujących i smakoszy pozdrawiam- co to?
a tak a propose kuchni angielskiej, i nie mówię tu o dawnej ale o obecnej...jakie macie zdanie kochani?

Jeśli chodzi o mnie: wysokogatunkowe mięso i warzywa! plus
Ceny..upsss.minus!
Jedzenie w puszkach, tanie i z reguły ohydne. Minus!
Choć ja i z tych puszek z dodatkiem świeżych warzyw czy mięsa potrafiłam wyczarować świetny obiad. Rodzina była i jest zachwycona.
A na koniec bardzo poważny minus...mieszkam w mieście portowym. I tu, gdzie na około mooooorze i morzee, jest tylko JEDNO stoisko ze świeżymi rybami, krabami i owocami morza
Co wy na to?


Ty mi tu nie narzekaj na jedno stoisko ze świeżymi rybami - bo to choć jedno .Ja mieszkam w Szczecinie i co ? - sklep rybny - o rybie z kutra pomarzyć można .

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Bardzo dziękuję Edytko za pomoc .
Jestem zdegustowana Przepisy zablokowałam .

Przypominam wszystkim , że zmiana w treści przepisu zamieszać na mieszam czy podobnie nie świadczy o tym że wolno przepis skopiować . Przykro mi bo nie wiedzieć czemu zakładałam że niektórzy nie kopiują .
Lepiej już chyba nic więcej nie napiszę bo musiała bym coś brzydkiego napisać .

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

edytaha napisał(a): Poproszę o sprawdzenie:

jagienka
https://gotujmy.pl/jogurtowe-ptasie-mleczko,przepisy,125271.html
http://www.zycie.pl/kuchnia.php?action=desery&nr=118

Masz rację - w Operze ta strona nie otwierała mi się w Firefoxie ,, Życie Podkarpackie " można spokojnie otworzyć .

Plagiat jak ta lala - zablokowane

Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

szklanka napisał(a): Dobry wieczór
Mam pytanie dotyczące fotografii dołączanych do przepisów. Jaką wielkość maksymalnie powinny mieć, żeby były czytelne i żeby nie zablokować systemu?
Bo nie znalazłam takiej informacji (albo tak szukałam )

Pozdrawiam cieplutko
Kasia vel szklanka

Wiesz co - specjalnie nigdy nie doszukiwałam się tej informacji . Wydaje mi się , ze normalne jakie robimy ( u mnie rozpiętość jest jakoś 0d 1,5- 4 MB ) .System i tak zapisuje w jednym formacie . Byle nie wstawiać miniaturek - bo to mało , że mało czytelne to jakoś mało wiarygodnie wygląda

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

A ja jestem ,, ta najgorsza " - jak zdjęcie jest plagiatem blokuję cały przepis w końcu to jest nie zgodne z Regulaminem . Jedno ma być wstawione a tylko zdjęcie usunięte ? - dla mnie autor oszukuje i już .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Szczupak z makaronem dyniowym ( Tagliatelle ) i sosem koperkowym z białym winem wytrawnym + sałaty

Odp: Jaka patelnia do naleśników?

Od chwili kiedy wygrałam patelnię do naleśników Delimano z powłoką ceramiczną nie chcę już nic innego . Jest genialna .

Odp: Odp: Odp: Powstały bzdury i powstały arcydzieła...

Netka napisał(a): Tit napisał(a): Ja pamiętam swoje pierwsze kotlety schabowe - nie umiałam smażyć więc "dla bezpieczeństwa" pakowałam na patelnię tyle tłuszczu (po kryjomu przed mamą), że jak teraz to wspominam, to mi się słabo robi. Chyba to był smalec, albo olej. I na dodatek wszyscy te kotlety jedli, musiały mieć z 1000 kalorii jeden
Niestety,u nas to pokutował nawet pogląd,że schabowe to muszą wręcz pływać w tłuszczu bo inaczej nie będą dobrze usmażone...$

No bo niestety dobre schabowe ( takie w panierce ) muszą być smażone w dużej ilości tłuszczu i to raczej nie oleju - najlepiej smalec z masłem bo inaczej są suche i ,, trocinoate ,, . Ja wiem , że to teraz nie popularna metoda ale lepiej zjeść schab zrobiony inaczej niż taki kotlet na 2 łyżkach oleju. Zobaczcie jak się smaży np klasyczny sznycel wiedeński - na patelni pływa w maśle . Coś za coś - albo kalorie albo smak

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

elzbieta8960 napisał(a): przemo78

https://gotujmy.pl/twarozek-z-mieta-pieprzowa,przepisy,109386.html
i
http://kuchnia-polska.net/?category_id=35&recipe_id=1594



Dzięki-- załatwione

Odp: co dzisiaj na obiad?

Pieczona szynka ( z zapasów ) ale za to z pysznym sosem ,, Zapatrzona w Cumberland "