Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Konkurs TEFAL - zapraszamy!

Madija napisał(a): Basia uwielbiała frytki. Niestety jej teściowa nie uznawała takiego dania uważając, że jest zbyt tłuste i tuczące. Jednak Basia jako młoda żona chciała zjednać sobie teściową i postanowiła zaprosić ją na niedzielny obiad z frytkami. Teściowa Basi się wymigiwała, wykręcała byle nie zjeść drugiego dania, bo nie znosiła frytek. W końcu w efekcie usilnych namawiam spróbowała tego co przygotowała jej synowa. -Jak to? Moje frytki zawsze były tłuste i niesmaczne. Jak to zrobiłaś dziecko?- spytała teściowa. Wtedy Basia wyjaśniła jej, ze takie zdrowe i smaczne frytki przygotowała we frytownicy Actifity firmy Tefal z dodatkiem tylko 1 łyżki oleju. Teściowa oniemiała, a Basia zyskała uznania w oczach matki swego męża i… od tego czasu co tydzień musiała gościć ją na obiedzie

Brawo za pomysł obłaskawienia Teściowej

Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

pioge7 napisał(a): elzbieta8960 napisał(a): lola11992
https://gotujmy.pl/kotleciki-z-pomidora-sera-i-szynki-,przepisy,117076.html
i
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/176204/pomidorowe-kotleciki.html

Prosze o sprawdzenie,jak dla mnie to plagiat ale moge sie mylic
tutaj muszę się wstawić za szwagierkę,
to jest przepis tej samej osoby,
to moja szwagierka, i lola11992 to jej nick tutaj a na innej stronie podpisała się imieniem i nazwiskiem

Wracając do tego co napisałam wcześniej . Jeżeli przepis ( nawet pod innym nickiem był wstawiony wcześniej na innej stronie ( autorski przepis ) to przy wstawianiu tu powinien być zmieniony opis ( chyba ze chodzi o przepis wstawiony tu przed 1 lipca ) . Warto zawsze zaznaczyć choćby na końcu opisu że wstawia sie też gdzie indziej pod nickami ..... Po co się narażać na wątpliwości .

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

edytaha napisał(a): Mam pytanie. Jak postępuje się z użytkownikiem, który wstawia na gotujmy.pl swoje autorskie przepisy w takiej formie, w jakiej już wcześniej je opublikował na innych stronach? Pytam, bo nie bardzo wiem czy mam to zgłaszać...

Od lipca tego roku czyli od chwili kiedy weszły nagrody Właściciel strony życzy sobie ( i to jest dla Moderatorów wskazówką jak postępować - było o tym na forum przy wprowadzaniu zasad ) , że przepisy własne zamieszczone przed 1.07.2011 na innych stronach kulinarnych a wstawiane tutaj muszą mieć zmieniony opis ( tytuł , składniki i zdjęcia mogą być takie same ).

Przypominam , ze zasada dotyczy przepisów własnych przenoszonych z innych stron po 1 lipca ( jesli ktoś miał swój przepis gdzie indziej i wstawił go tu 30.czerwca to wszystko jest ok. )
Przepisy wstawiane po 1.07.2011 mają byc wstawione najpierw na Gotujmy.pl a dopiero potem na inne strony w tym swój bloog ( dobrze jeśli w tym drugim miejscu jest data i godzina wstawienia by uniknąć niejasności ) .

Przepisy autorskie są naszą własnością i nie podchodźmy do nich z takim nastawieniem . Jest wymóg jak ma to być- ale raczej bym takiego przepisu nie zablokowała a poprosiłabym autora o edycję bo w końcu taki przepis jest jego ( jej ) własnością i wstawiając na jakąś stronę nie oddaje się praw autorskich ( chyba że jest to zapisane u Regulam,inie lub odrębnej umowie ) .

Odp: co dzisiaj na obiad?

A mnie naszło na proste smaczki . Szare kluski wg Buni - 2 + obgotowana kiszona kapustka.

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Z podziękowaniami za dzisiejszą pomoc Znikam do soboty bo już mi się mdło robi . Żeby nie Wy to bym oszalała chyba .

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

bajtek napisał(a): edytaha napisał(a): przejs napisał(a): Moim zdaniem opanować można tylko zmieniając punktację. Teraz po prostu opłaca się wstawiać przepisy bez fotek, na akord. Gdyby proporcje w punktacji były inne - np 10 punktów za przepis bez fotek, 25 z fotką, 30 z powyżej 3 fotkami - przestałoby się opłacać kopiować przepisy
Najgorsze, że fotki też można skopiować


Dlatego też moim zdaniem, należało by wprowadzić przepisy kategorycznie ...........z fotkami i to jeszcze w czasie wykonania potrawy. Wtedy kopiowania i skany chyba by się zminimalizowały.

Hi hi - na niektórych nie ma bata - kopiowali by z bloogów gdzie jest pokazane krok po kroku .A przecież są też w naszym gronie i Ci którzy piszą fantastyczne przepisy a nie robią zdjęć z różnych powodów .

Rozwiązanie jest moim zdaniem jedno . Oficjalne stanowisko Redakcji w sprawie , ze zamówienie nagrody za niesłusznie zdobyte punkty ( plagiaty udowodnione po fakcie ) to jest po prostu WYŁUDZENIE - a to sie kwalifikuje do odpowiedzialności karnej .

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

edytaha napisał(a): Dzień dobry Buniu

Sprawdź proszę te przepisy, jak dla mnie są zerżnięte z bardzo minimalnymi zmianami, ale mogę się mylić...
simpel
https://gotujmy.pl/ciasto-z-jagodami-,przepisy,118053.html
http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20110808&typ=pr&id=pr02.txt

https://gotujmy.pl/muffinki-morelowe,przepisy,121340.html
http://tastefully.bloog.pl/id,6225631,title,Muffinki-morelowe-z-nuta-cynamonowa,index.html?ticaid=6d6db


Masz rację - plagiaty - najgorsze że nie zawsze wyłapuję jak plagiat jest z bloogu lub strony gdzie lecą przepisy ciurkiem - nie starcza czasu na przeglądanie .

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Jak tą plagę opanować Jak sprawdzam dokładnie delikwenta XX to YY zaczyna plagiaty wstawiać .Jak nie przepis w 2 zdaniach to na herbatę z torebki - błąd ortograficzny na błędzie , bez kropek , przecinków byle więcej - byle punkty były .

Dzięki Ewciu gdyby nie Wasza pomoc to chyba byśmy ( Moderatorki ) obłędu dostały .Stawiam wszystkim pomagającym i

Odp: Odp: Konkurs TEFAL - zapraszamy!

fartunia napisał(a): Moja siostra wyszła niedawno za mąż. Byłam jej druhną i chyba dzielnie się spisałam, bo przed wyjazdem na tydzień miodowy, dała mi kilka zdublowanych prezentów. - Nie wiem dokładnie co to jest - powiedziała wręczając mi jeden z pakunków - chyba jakaś frytkownica. Mamy już 2 inne, a ta jest jakaś nietypowa. Ty lubisz takie wynalazki, ale wiesz... Najwyżej dasz komuś pod choinkę, bo czy frytki usmażone na łyżce oleju mogą być smaczne? Lubię jeść zdrowo, ale to chyba przesada... -Zobaczymy - pomyślałam. Zrywając papier zobaczyłam napis TEFAL. - No cóż, każdy może przedobrzyć, chociaż taka firma powinna być marką samą w sobie... Przejrzałam książeczkę z przepisami. Zobaczymy... Gdy wieczorem koleżanki wychodziły ode mnie po kolacji, któraś wyjęła komórkę i powiedziała: Hej, dziewczyny, zapiszcie sobie, bo zapomnicie..., jak to się nazywa? Frytkownica Actifry!

Proste a przemawia do wyobraźni.

Odp: co dzisiaj na obiad?

Umnie 3 w jednym czyli :

Pomidorowa i reszta na kryzys :

Przy okazji ostatnich zakupów nabyłam jak to się ładnie mówi korpusy z drobiu tzw. porcje rosołowe .Nie jakieś ogolone kości ale takie normalne korpusy z szyjką po wyluzowaniu piersi i udek ( sama tak luzuję w domu ) . W planach była zupka pomidorowa . Ugotowałam - a potem normalnym trybem , galaretki na kolację , sałatka na śniadanie . Dotarło do mnie , że to już rytuał - jak gotuję rosół lub wywar na pomidorówkę to zawsze potem robię galaretki i sałatkę . Nic się nie marnuje - mam 2 prawie darmowe posiłki .Trochę jest z tym roboty ale przecież warto . Sami policzcie