Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Pomóżcie w wyłapywaniu plagiatów ze strony www.bio-przepisy.pl
Mam dość - jak ktos uważa że białe jest czarne to nie da się dyskutować . Róbta co chceta jak mawia Owsiak. Kazdy jest dorosły i sam ponosi konsekwencje swojego działania .
- znudziłeś mnie.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Jak to co ? - Piątek to rybka ( ) . Cherry zamawiałaś - to proszę ,, Dorsz w mleku kokosowym ,, i za dobre sprawowanie deser ,, Krówkowy budyń domowy ,,.Smacznego.
Odp: Odp: Pomóżcie w wyłapywaniu plagiatów ze strony www.bio-przepisy.pl
wielkiczarownik napisał(a): Jeżeli chodzi o pisanie bzdur to niestety ale proponował bym tobie zapoznanie się z prawem i zasięgnięciem opinii prawnika. Powołujesz się na wikipedie, interpretujesz przepisy jak chcesz. Czytałaś w ogóle co mówią specjaliści od prawach autorskich o przepisach kulinarnych? Kiedy są takie przepisy łamane a kiedy nie?
Co innego podpisywanie się z imienia i nazwiska pod cudzymi przepisami i wydawanie książek, zarabianie na nich, a co innego gotowanie na podstawie cudzego przepisu gdzieś ściągniętego, tyle że bez podania autora. Wiadomo przecież, że skąd przepis ma i interesuje go tylko gotowanie, pokazanie własnych umiejętności kulinarnych. A jak jesteś u cioci na imieninach i ktoś cię prosi o podanie przepisu na stognowa, dajesz tytył książki, numer strony i autora? Przecież nikt do tej pory nie przejmował się zbędną papierkologią.
Problem z podawaniem linka do strony autora przepisu powstał wraz z pojawieniem się blogów i blogerów z parciem na szkło. A Rudą panią redkator serdecznie pozdrawiam i życzę nieudanego napuszczania na gości tego portalu na inne serwisu kulinarne, zwłaszcza na ludzi, którzy prawa nie łamią, a jedynie gotują i pokazują co im wyszło z przepisu wyłowionego gdzieś z sieci. Może wysługujcie się ludźmi, którzy znają prawo, a nie tymi którzy coś gdzieś wiedzieli, słyszeli, ale nie mają o tym pojęcia.
Przepis według PYZY. Skąd proste równanie: wstawiam przepis cudzy, gotuję na jego podstawie, nie podaję autora, ale to nie oznacza, że za niego uważam. Gdzie tu kradzież, plagiat?
Tylko , ze wstawiając taki przepis zyskuję dzięki niemu punkty które wymieniam na nagrody albo biorę udział w konkursie i cos wygrywam . To jest zarobek cudzym kosztem.
Gotuj sobie co chcesz i chwal sie tym jak to umiesz gotować na forum bo od tego jest . Wstawiając przepis pod swoim nickiem mienisz sie jego autorem ( tekstu nie potrawy ) . Ja nie interpretuję po swojemu prawa - tym zajeli sie prawnicy - wstawiając przepis zaznacza się kratkę potwierdzając że : ,, Oświadczam, że przepis (treść oraz zdjęcie) nie został skopiowany z żadnej publikacji tradycyjnej ani elektronicznej i zamieszczając go w serwisie Gotujmy.pl nie naruszam prawa autorskiego.,,
Pojmij wreszcie co to jest receptura i gotowanie wg niej , a co tekst przepisu napisany przez kogoś ( co jest dziełem autorskim w rozumieniu Prawa Autorskiego )
Bawisz sie mieszając ludziom w głowie - jeszcze rac powtarzam kopiowanie cudzego tekstu i podawanie sie za jego autora jest plagiatem ( wszystko jedno gdzie się to robi )
Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
Cherry - co ze zdjęciami ? Czy mogę wykorzystywać te które dodaję na blooga czy muszę robić 2 komplety zdjęć ?
A co do tego co piszesz , ze po co dodawać ten sam przepis na kilka stron - dla zabawy , kontaktów towarzyskich , udziału w konkursach , promowania siebie .Użytkownicy patrzą na to ze swojego punktu widzenia - nikt nie gotuje i nie wstawia na jakąś stronę po to by podnieść jej poziom ( dobrze jak tak przy okazji sie dzieje ) ale dla własnej rozrywki lub zysku .Jak się znudzi na jednej stronie to idzie na drugą - na stałe lub okresowo . Właściciele strony muszą przyjmowac do wiadomości punkt widzenia użytkowników bo to przecież z ich pracy korzystają . To jest tranzakcja wiązana - strona określa warunki, a użytkownicy sprawdzaja czy im sie to opłaca . Jak któraś ze stron przegnie to koniec wspoółpracy .Strona moze użytkownika wywalić - użytkownik może sie obrazić albo znudzić i odejść .
Mnie to nawet bawi - moge pisać w przepis w dwóch wersjach - ale ja mam czas , czy tej cierpliwosci starczy innym ?
Napisz co ze zdjęciami bo mam 3 przepisy i zanim dam obiad musze wiedzieć czy mam pstrykać 2 razy czy starczy raz .
Odp: Odp: Pomóżcie w wyłapywaniu plagiatów ze strony www.bio-przepisy.pl
wielkiczarownik napisał(a): To jeszcze raz. Prawnicy łamali sobie nad tym głowę i przepisy kulinarne nie są objęte prawem autorskim, musi być ujęty w literackim stylu. Redaktor się nie wypowiedziała, ale za to portal zasłania się ludźmi nie znającymi przepisów i co tu dużo kryć bijących z tego powodu zupełnie nie na miejscu pianę. Poza tym plagiat to podpisywanie się pod cudzą treścią własnym imieniem i nazwiskiem. Po co ludzie gotujący na podstawie przepisu jakieś cioci, babci z sieci, mają zmieniać jego treść?
Skąd przypuszczenie, oczernianie, że od razu kradną przepis? Nie, oni gotują na jego podstawie.
A niech sobie gotują byle nie wstawiali cudzego tekstu na stronę . Wmawianie użytkownikom , ze kopiowanie cudzego tekstu nie jest plagiatem jest nie etyczne i może kogoś skrzywdzić . Prawo Autorskie obejmuje kazdy tekst nie zaleznie od tego jakiej tematyki on dotyczy . Jesli gotuje wg cudzego przepisu i chcę sie tym pochwalić to pisze na forum ,,ugotowałam zupę wg Pyzy ,, podaje link do przepisu i wstawiam swoje zdjecie potrawy a nie kopiuję tekstu Pyzy i wstawiam jako swój ze swoim zdjeciem ( lub bez ) .
Kopiowanie jest kradzieżą .I nie mąć ludziom w głowie bo trafi na przepis zawodowca ( np przepisze z jakiejs gazet przepis za który Redakcja zapłaciła i wyląduje w Sądzie . Moje przepisy ( i wielu innych osób ) też były zamieszczane w gazetach i Redakcje płaciły mi za to ( nie sprzedawałam praw autorskich a tylko wyrażałam zgode na zamieszczenie w konkretnej publikacji ) - więc jesli teraz ten przepis ktoś sobie skopiuje i wstawi jako swój to mogę dochodzic utraconych kosztów chociażby w wysokości jaką płacą Redakcje . Zdjęcia kulinarne też sie sprzedaje więc czemu ktoś ma sobie przywłaszczać moją własność .
Piszesz bzdury i mieszasz nie zorientowanym w głowie - ktos posłucha i będzie mieć problemy . Wiec nie rób sobie zabawycudzym kosztem.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Sznycle drobiowe w ziołowej odsłonie ,,Sznycle aromatyzowane ziołami ,,
Gwoli wyjaśnienia
- Forum: Gwoli wyjaśnienia
Tak na wszelki wypadek chcę coś wyjaśnić . Ponieważ jestem Moderatorem , ale i jednocześnie użytkownikiem strony chciała bym coś wyjaśnić w związku z tym , że akurat dziś mój przepis znalazł się w daniach dnia .
Na zaliczenie przepisu do Dań dnia nie mam zupełnie wpływu ( nie moja działka ) .
Rangę Super Przepis mogę przyznać i przyznaję innym - swoich przepisów ze zrozumiałych względów w ogóle nie oceniam ( jeśli pozostali moderujacy uznają któryś za godny uwagi to fajnie , jak nie to mówi się trudno nie będę wcale oceniana w tej kategorii ).
Ponieważ jak zwykle tam gdzie o przyznaniu czegoś decyduje subiektywna ocena chciała bym wyjaśnić jakimi kategoriami oceny ja będę się kierować na swoich dyżurach .
1)- Zgodnie z zasadami tej kategorii przepis powinien być ze zdjęciem . Oczekiwała bym więc by zdjecie przedstawiało apetycznie podaną potrawę ( jej rodzaj jest bez znaczenia ) .By było widać , że autor dba o estetykę dania ( nic wielkiego- natka pietruszki , listek sałaty , coś kontrastowego do posypania to minimum ) .
2)- Przepis powinien być opisany dokładnie z podaną ilością składników ( żadne opisy skrótowe typu wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować pól godziny - koniec przepisu , nie wchodzą w grę )
3)- Nietypowe użycie składników - promować będę nowatorskie podejście do gotowania .
4)- Prezentowanie dań z Kuchni Świata ( chodzi mi o te nie znane w Polsce - bo pizza , apahhetti , krewetki , buritos itp to już klasyka - choć te dania z racji pozostałych punktów mogą tewż to wyróżnienie zyskać )
5)- potrawy klasyczne ( z kuchni regionalnych , ogólnie znane ) jeśli są opisane i podane w taki sposób , że już na pierwszy rzut okiem zaczynamy się ślinić .
Wiem , że niektórzy martwią się tym , ze nie mają dobrego aparatu . Kochani to nie jest przeszkoda . Wiem co mówię bo przez 3 lata pstrykałam takim starociem. Zanim nie nauczyłam się , ze zdjęcie trzeba wykadrować , rozjaśnić lub przyciemnić , zrobić z lampą błyskową albo bez , ustawić potrawe w jasnym miejscu i na jakich kolorach fotografować to było jak było .
Jedno jest pewne nie przyznam tej kategorii nikomu tylko dla tego , że go lubię - bo nie o to tu chodzi .
Zresztą przecież nawet jeśli ja nie zalicze przepisu do Super Przepisów zawsze może się okazać ,że zrobi to Misia5 lub Edem czy Cherry - bo przecież im może się podobać zupełnie coś innego.
Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
Z uwag do systemu - przydał by się w opisie pod zjęciem ,, znacznik tych 70 znaków . Juz któryś raz zalicza mi przepis bez zdjęcia mimo , że mam z 4 zdjęciami i to opisanymi .Pewnie gdzieś za mało literek wstawiłam .
Acha i uważajcie - Główne zdjecie też trzeba opisywać bo inaczej go nie uzna w liczeniu ilości .( np wstawicie z 3 zdjeciami , a opiszecie 2 z etapów gotowania i policzy za przepis z 2 )
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
Netka napisał(a): Jakie wymogi musi spelniac przepis zeby zostac super przepisem?
Być nowatorski - niespotykany , pięknie opisany , z ładnym zdjęciem - taki na widok którego ślinka do ust napłynie . Tak ja rozumiem to wyróżnienie .
Dała bym np. za dobry przepis na pierogi z nowatorskim farszem - ekstra podane , ekstra zrobione ( np chńskie na parze ). Albo za przepis na rybę w ziołach i ekstra marynacie .
Ale to tylko moje typy
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
evita0007 napisał(a): Tak ty się starasz inni się starają i wszystko diabli wzieli A ja dzisiaj się postarałam zobaczysz kochana Buniu
mam nadzieję że dopuścisz mój przepis
Buziaki
Hi hi - a ja nie mam dziś dyżuru - jestem prywatnie - będe wstawiać swoje stare przepisy ( już przeedytowane ) - miałam jeszcze komplet surówek z fatalnymi zdjęciami - ale co tam - surówki smaczne , a jak wstawie to może mnie to zmobilizuje żeby ponownie zrobić i pstryknąć nowe zdjęcie .Do mnie proszę w sobotę i niedzielę
( no i wtorki )