Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: co dzisiaj na obiad?

cd Wieniec naleśnikowy z jabłkami

Odp: co dzisiaj na obiad?

Melduję , że przepis ,,Wieniec naleśnikowy z jabłkami " wstawiam tu na stronę o 14.43 ( nawet na bloog jeszcze nie wstawiłam.
To znaczy chcę wstawic ale system nie działa . W związku z tym czuję się usprawiedliwiona i idę na swój bloog .
A tu zostawiam foto relację z gotowania .

Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

p.jola1 napisał(a): W odpowiedzi na pytanie Gramolki: Jeżeli ktoś zamieści przepis na innej stronie - po zamieszczeniu go u nas - to jest to sprawa jego i tamtego serwisu. Nie zakazujemy publikowania własnych przepisów w innych miejscach - my nie chcemy tylko by coś co już jest dostępne w sieci było kopiowane do Gotujmy.pl (z przyczyn o których pisałem wcześniej).

Tzn. że będziecie porównywać datę umieszczenia na swoim serwisie z datami umieszczenia na innych serwisach? Ten post jest furtką: najpierw przepis na gotujmy.pl a potem róbta co chceta

To jak o 13.00 wstawię tu a o 13.05 gdzie indziej to będzie ok ? Przesada .

A tak wogółe ogromna prośba i do p.jola1 i do pana Pawła Dobosza - ja jestem Babciagramolka ( żadna Gramolka , żadna Babcia Gramolka ) - Babciagramolka i już ( tak jest przecież w nicku ) - błagam nie przerabiajcie mnie .

Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Netka napisał(a): Pyzo,tak od czasu do czasu wstawiam tez przepisy na przepysznie,jak sama wiesz.Tam akurat nie ma nagrod za awanse ani przepisy...Bede miala wiecej przepisow kiedys,to prawda.Ale te zmiany o ktorych pisze Tit dotycza przeciez podniesienia wartosci strony i przepisow tez.I chyba chodzi tez o to zeby kazdy mial rowne szanse tutaj.Przeciez jakie szanse na nagrode w tym systemie maja takie osoby jak ja,zadnych.A tu chodzi o to zeby kazdy mial szanse ,i Ty,i ja i kazda osoba ktora wstawia tutaj nowe przepisy.Przeciez gotowac jeszcze bedziesz ,prawda.Bedziesz wstawiala super przepisy i bedziesz zbierala punkty.I nawet bedziesz pewnie wstawiala ich wiecej niz ja,wiec szybciej je nazbierasz.A przepisy beda zawsze gorsze i lepsze bo tak juz jest ,nie wszystko jest zawsze super.
CHODZI O TO ZEBY KAZDY MIAL SZANSE.A jak ty bys sie czula na moim miejscu,czulabys ,ze to w porzadku?

Tylko , że przy tym systemie nie będę mogła nawet swoich nowych dziś ugotowanych przepisów wstawić bo jak je pokarzę u siebie na bloogu , Facebooku , forum fotograficznym i zechcę wstawić na konkurs ( a akurat cos takiuego dziś robię to tu nie dostanę za niego punktów ) -i co mam zrezygnować ze startu w konkursie o super patelnię ceramiczną ? ( jedną już mam - teraz poluję na taką do naleśników ) . Ja też zaczynałam 3 lata temu od zera . I też mi inni zgarniali sprzed nosa nagrody - bo mieli więcej przepisów , robili lepsze zdjęcia , wiedzieli gdzie szukać konkursów .Cierpliwie gotowałam , uczyłam się , wstawiałam na wielu stronach , próbowałam gdzie jest fajnie . Jestem w wielu miejscach . Gotujmy traktuję jako strnę macierzystą - ale przyjaźnie zawarłam na wielu stronach . Mam je zerwać bo już nie będę tam wstawiać ? Mam, przestać brać udział w konkursach ? To jest mój dorobek i żądanie bym z niego zrezygnowała po to by było ,, sprawiedliwe ,, jest chyba niesprawiedliwe . Ja włożyłam w to 3 lata pracy czemu mam tego nie wykorzystywać bo Ty masz mniej przepisów ? A za 3 lata przyjdzie ktos nowy i do Ciebie powie , ze to czego Ty się dorobiłaś się nie liczy bo On chce żeby było po równo . Nie podoba mi się to .

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

bajtek napisał(a): Zaznaczam na samym początku, że to co podaję, nie jest łamanie regulaminu, tylko nie miałam gdzie tego umieścić. A chce powiedzieć, że ..... TAKIE PRZEPISY /jak ten podany link / https://gotujmy.pl/szybki-rosol,przepisy,96048.html . - to mnie nie bawią...... Taki wspaniały portal, takie wspaniałe przepisy, a taakie "gnioty" pojawiają się.... Pozdrawiam wszystkich

Nie da rady określić co jest przepisem na poziomie a co ,, gniotem ,, .Dla kogoś kto dopiero zaczyna gotować zrobienie takiego rosołu to osiągnięcie . Dla drugiego będzie to rosół na kurczaku bo już lepiej gotuje . Trzeci umie już zrobić bulion na kurze , wołowinie - taki pykający i na ten z kurczaka patrzy z pogardą , a na końcu ktoś kto robi dodatkowo własny makaron i na tego z kupnym patrzy jak na niedouka bo przecież jak tak można marnować rosół kupnym makaronem.
Jeden sam komponuje przyprawy do potrawy inny używa Fix .Wszystko zależy od tego na jakim poziomie sztuki kulinarnej jesteśmy .Czy jak mój wnuk nauczył się że warzywa z rosołu + ziemniaki od drugiego , jajko na twardo i korniszon można pokroić i zmieszać z majonezem to mam powiedzieć ,że to badziewie - przecież jak na niego to mistrzostwo .
Nioe oceniajmy przepisów patrząc na nie z punktu widzenia swoich umiejętności .

Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Tit napisał(a):
Moi drodzy,

Uwaga! Musimy zawiesić tymczasowo możliwość dodawania przepisów, gdyż jest to niezbędne dla wprowadzenia zmian w nowym systemie nagród, które zapowiadaliśmy na forum. Niestety nie da się tego zrobić na działającym systemie.

Za wszelkie utrudnienia przepraszamy, zmiany w regulaminie i w sposobie naliczania punktów wprowadzimy tak szybko jak to tylko możliwe.

Niestety ilość przepisów, podobnie jak jakość niektórych przepisów, które zostały skopiowane i wpompowane w nasz serwis przez ostatni tydzień nie jest tym, na czym nam zależy. Chcemy, żeby gotujmy.pl zachowało wysoki poziom i aby nasi wierni stali użytkownicy czuli się wciąż gospodarzami gotujmy.pl

Nie zależy nam na kopiach przepisów z innych portali albo stworzonych na potrzeby cudzych kampanii reklamowych itd. Dlatego nie będzie można wstawiać przepisów, które już na innych portalach zostały opublikowane. Tym bardziej, że za takie przepisy już dostaliście jakieś nagrody.

Z tego też powodu cena za sam przepis zostanie podniesiona do 20 wirtuali. Bo liczymy się z tym, że przepis, który pojawi się u nas ekskluzywnie ma większą wartość.

Nie będą punktowane zdjęcia, które są tylko innym ujęciem tego samego talerza.

Jeżeli moderator lub redaktor uzna, że komplet zdjęć dodanych do przepisu przedstawia dużą wartość artystyczną zawsze może takiemu przepisowi przyznać status superprzepisu . Ale zasada jest taka: zdjęcia mają być z różnych etapów przygotowania, dokładnie opisane (min. 50 znaków ze spacjami), aby dostały dodatkowe punkty.

Za zdjęcia dodawane do cudzych przepisów nie będziemy przyznawać wirtuali/punktów.

Zmiany w punktacji, które wejdą w życie niezwłocznie:

- dodanie przepisu (bez zdjęć): 20 wirtuali
- dodanie przepisu z 1-2 zdjęciami z opisem (min. 50 znaków ze spacjami): 25 wirtuali
- dodanie przepisu z 3-5 zdjęciami z opisem (min. 50 znaków ze spacjami): 30 wirtuali

Za chwilę pojawi się też komunikat na stronie głównej.

Gdy tylko nowe zasady punktacji zostaną wprowadzone do systemu, będzie można dodawać przepisy. Niezwłocznie was o tym powiadomimy.
Pozdrawiam serdecznie,
Tit i redakcja gotujmy.pl

Tit- a co z prywatnymi bloogami i fotoforami ? Od lat dodaję zdjęcia na fotoforum , Facebboka a teraz na blooga . Startuję też w różnych konkursach na które tworzę specjalne przepisy - potem po zakończeniu konkursu dodaję je na pozostałe strony . Jeśli w tej chwili wstawienie przepisu na Facebooka , fotoforum czy bloog bedzie mnie dyskwalifikować to niestety po prostu przestanę mieć możliwość brania udziału w zdobywaniu nagród bo z tamtych opcji nie zrezygnuję ( za dobrze się bawię ) . W takiej samej sytuacji jest pewnie wielu użytkowników . Coś mi się wydaje , że taką zmianą spowoduje się , że nagrody zdobywać będą jednorazowi przybysze którzy nie wstawiają nigdzie. Sklecą coś tam bez zdjęć - napykają punktów , wezmą nagrody i pójdą . A tacy jak ja , którym zależy na poziomie przepisu , wygladzie potrawy bedą mieli wybór - zdobywanie punktów tu albo udział w konkursach i prowadzenie bloogów .
Proszę o przemyślenie . Bo jeśli rozumiem zastrzeżenie co do konkursów , że ma to być przepis nowy nigdzie wcześniej nie wstawiany tak tych zastrzeżeń nie rozumiem. Wstawiając gdzieś przepis nie ceduję na portal praw własności do niego a tylko pozwalam na czas nieokreślony zamieszczać go na stronie .
Zastrzeżenia zgłaszam prywatnie jako ja Babciagramolka .

Odp: co dzisiaj na śniadanie?

Doba jest zdecydowanie za krótka . Nie wyrabiam. Ktoś chce tosta o tej nieprzyzwoitej porze ?

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

pacpaw napisał(a): Blokowanie po IP.
A nawet bez tego znudzi się komuś co chwila zakładać nowe maile i nowe konta w portalu.

Nie da rady - jak ma zmienne IP to można sobie szukać - ja tam wyrobiłam sobie odporność - uprzejmie informuję , że nie przepuszczę głupoty i blokuję . Jak się komuś nudzi to niech pisze - nikt tego nie zobaczy tylko jedna osoba czyli Moderator na dużurze .Daremna robota

Melduję , że przebrnęłam przez przepisy ( mnie też dopadła gorączka punktowa ( bo cos sobie upatrzyłam w prezentach . Powstawiałam przepisów które miałam zakamuflowane bo mi sie zdjecia nie podobały ( to były starocia sprzed 3 lat - możecie sobie zobaczyć i pośmiać się z ich jakosci ) .Ale doszłam do wniosku , że wstawię , a potem jak mnie będą ,, bić ,, po oczach to w zrobie ponownie i wymienie zdjecia na lepsze .

Odp: co dzisiaj na obiad?

A ja zrobiłam papryki faszerowane w sosie koperkowym

Odp: co dzisiaj na śniadanie?

A może jajeczniczkę ktoś zamawiał ? Dziś ,, Jajecznica z ,, chwastami ,, Ja jak chcecie wiedzieć z jajimi to sobie poszukajcie w przepisie Smacznego