Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
evita0007 napisał(a): TE SAME FOTKI
https://gotujmy.pl/golabki-prawie-tradycyjne,przepisy,91399g1.html
https://gotujmy.pl/golabki-ze-szpinakiem-i-gorgonzola,przepisy,91400g1.html
Fakt - te same . Napiszę do autora żeby edytował . Sama teraznie usunę bo może to pomyłka i nie można od razu komuś odebrać karnie punktów to jest z 15-tego lipca więc sprzed nowych zasad .
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
evita0007 napisał(a):
A to w sumie niczym sie nie rózni
https://gotujmy.pl/babka-babka-migdalowa-,przepisy,96538.html
https://gotujmy.pl/babka--migdalowa-2,przepisy,96537.html
ja chyba tez już mam dość
kto przepuszcza za przeproszeniem takie "szmelce"
Sorry - ja .Ale nie poczuwam sie do winy .Dla mnie ciasta sie różnią . W jednym są mielone migdały w drugim nie . Moze to dla tego że ja nie piekę więc muszę mieć wszystko na tacy . Smakiem na pewno sie różnią więc dla mnie to 2 różne przepisy . Po za tym jest zastrzeżenie że robi 2 wersje . A ze spisane prawie identycznie - no to co. Po co zmieniać swój opis jesli jest logiczny .
Nie widzę merytorycznych powodów do zastrzeżeń co do tych przepisów .
Jak już kilka razy pisałam , każdy ocenia z punktu swojej wiedzy . Nie można nie zakwalifikowac jakiegos przepisu bo nam sie wydaje on za priosty bo może dla kogoś jest on trudny . Problem nie w tym że proste przepisy sie ukazują ale w tym że teraz jest to po prostu niesprawiedliwe , że jest nie wiele wiecej punktów jest za potrawę ugotowaną , obstrykaną , opisaną i za suchy przepis . Ja poświęcam kilka godzin na gotowanie , dekorowanie , zdjęcia , ich obróbkę , napisanie dokładnego przepisu ( a i kasę na produkty i czas na zakupy , zmywanie ) i mam 30 punktów , a ktoś napisze jak teoretycznie można cos ugotować w 10 minut ( razem ze wstawieniem przepisu na stronę ) i ma 20 punktów . W czasie kiedy ja gotuję - można zdobyć ok . 500 punktów . Sorry ale sprawiedliwe to nie jest . A przecież zdjecia robic można nawet telefonem.
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
evita0007 napisał(a): ZNOWU DUBEL
https://gotujmy.pl/pianka-malinowa-z--galaretek-,przepisy,96619.html
https://gotujmy.pl/pianka-jagodowa--z--galaretek-,przepisy,96617.html
I znów ja - puściłam bo to zupełnie inna pianka . Przecież jak Ci podam pianke jagodową i malinowa to nie powiesz ze jest to to samo. Opisane logicznie . Co mam zarzucić , ze ktoś robi kilka rodzajów pianek ? Nie jest to spisane od kogos - wstawia ta sama osoba - czemu jeden opis zaakceptować a drugiego nie ? Reszta j/w
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
zewa napisał(a): https://gotujmy.pl/jogurt-jablkowy-z-platkami-kukurydzianym,przepisy,96602.html
https://gotujmy.pl/--jogurt-jablkowy-z-platkami-kukurydzian,przepisy,96603.html
dwa razy ten sam przepis
Ja pusciłam . To nie jest ten sam przepis . W jednym są pestki dyni i słonecznika w drugim nie - a to zmienia smak. A że spisany jest tymi samymi słowami - no cóż - przecież pisze to jedna osoba . Bez przesady - jak ktoś spisuje 3 przepisy na 3 budynie domowe to zmienia tylko decydujace składniki - bo to one określają smak potrawy . Opis może być ten sam jeśli jest logiczny .
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
mycha napisał(a): Berniko, przejrzałam odnośniki, przepisy tego użytkownika to jakaś żenada! Moderatorzy strony chcieli postawić na jakość to teraz mają, ale niestety w drugą stronę... Ja na pewno nie będę już tutaj szukać inspiracji, skoro akceptowane są takie na porażająco niskim poziomie.
Szkoda, że w ogóle nie liczy się nasze zdanie (starych użytkowników, którzy współtworzyli tę stronę
Mycha- nie Moderatorzy ( ja się nie poczuwam do winy ) . Moderatorzy sprawdzają wg zasad ustanowionych przez Właścicieli - taka praca . Ja jako użytkownik Babciagramolka mogę się z tym nie zgadzać i wściekać , ale ja jako Moderator swojego własnego przepisu nie przepuszczę jak nie będzie wg tych zasad .
Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Netka napisał(a): Za dwa przepisy ze zdjeciami dostalam po 20 -czyli tak jakbym nie wstawila zdjec.
A zdjęcia były opisane ? Poczytaj co jest w Regulaminie o nowych punktach - za zdjęcia system przyznaje punkty tylko wtedy gdy są odpowiednio opisane .
Odp: Odp: Pomóżcie w wyłapywaniu plagiatów ze strony www.bio-przepisy.pl
pacpaw napisał(a): Może najprościej jest odesłać do słów ustawy:
"Przedmiot prawa autorskiego
Art. 1. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór)."
Pacpaw - kiedy właśnie w tym problem , że niektórzy nie rozumieją , że przepis mna pomidorówkę może być utworem jak wiersz , powieść , opera , obraz . Bo przecież to tylko przepis .
Przypominam , że chyba najlepiej opłacalną reklamą ( procentowo w stosunku do wartości rynkowej zapłaty ) była przed wojną reklama wymyślona przez Wańkowicza ,, Cukier krzepi " .
A żeby wzmocnić to co piszę omówienie Prawa Autorskiego za Wikipedią ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_autorskie )
,,...Autorskie prawa osobiste
Są prawami "ojcostwa utworu" i obejmują przede wszystkim prawo autora do wiązania z dziełem jego nazwiska. Prawo to nigdy nie wygasa i jest, z natury rzeczy, niezbywalne, nie można się go zrzec ani przenieść na inną osobę. W ramach ochrony dóbr osobistych autor ma prawo do przedstawiania utworu pod pseudonimem lub anonimowo. Do osobistych praw autorskich należy także prawo do zachowania niezmienionej treści i formy utworu, zakazujące wprowadzania zmian, zniekształceń, przeinaczeń. Warto jednak nadmienić, że prawnie dopuszczalne jest zobowiązanie się twórcy w umowie do niewykonywania autorskiego prawa osobistego (tu: prawa do oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem).
Osobny artykuł: Autorskie prawa osobiste.
[edytuj]
Ochrona autorskich praw osobistych
Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności, aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę albo - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny...."
Myślę , że warto się zastanowić zanim się skopiuje cudzy tekst lub wstawi cudze zdjęcie ( są strony z darmowymi zdjęciami , grafikami , awatarami itp do pobrania - ale to jest zawsze ogłoszone , że z tej strony prace tego autora wolno pobierać za darmo , lub po spełnieniu określonych warunków ) .Jeśli chcemy komuś coś pokazać co nie jest naszego autorstwa to od tego są linki . Po prostu piszemy zobacz tu i link .
Odp: Pomóżcie w wyłapywaniu plagiatów ze strony www.bio-przepisy.pl
wielkiczarownik napisał(a): Tit napisał(a): Chyba po dzisiejszym mailu wydawcy, który im przesłał całą listę z print screenami (kopiami ze strony, które mogą stanowić dowód naruszenia, nawet jeśli oni to potem skasują). Pamiętajcie, jak znajdziecie plagiat swojego przepisu to koniecznie zróbcie print screen swojego i ich przepisu i zachowajcie jako dowód.
Przyznam, że jeżeli pisze coś takiego pani redaktor serwisu, przestaje dziwić, dlaczego reszta uczestników nie rozumie słowa plagiat. Czy ktokolwiek z osób, która wkleiła pani przepis na tamtym serwisie kulinarnym uważa się za jego twórcę, uważa że przepis jest jej własny? Plagiat to podpisywanie się pod cudzą pracą z imienia i nazwiska. Dzisiaj jest prawdziwy szał, w podawaniu źródła, z którego się korzystało. Dawniej nie do pomyślenia było, że korzystając, gotując na podstawie przepisu z książki, zostanie się oczernionym słowem złodziej. Przecież co ludzie własnym wkładem pracy wykonują potrawę, robią zdjęcie, dekorują. Co mają zrobić z przepisem na grochowa, napisać wierszem, żeby zmienić słowa w orgyginale?
Większość ludzi tutaj nie podaje praźródła przepisu na grochową, szarlotkę. Nie jest zwyczajnie twórcą tej potrawy. To co osoby z redakcji kulinarnej mogły by zrobić to zachować zdrowy rozsądek i przestać psuć sztukę kulinarną poprzez zniekształcanie przepisów, Wystarczy, że ujmie się innymi słowami i już nie ma plagiatu. Zresztą w tym przypadku nie ma mowy o plagiacie. Przepraszam, ale po profesjonaliście i serwisie, który powołuje się na prawo można by się spodziewać więcej. .
Po raz kolejny wraca z uporem temat co jest chronione Prawem Autorskim . I jeśli jak mniemam co do własności autorskiej zdjęć nie ma wątpliwości , tak reszta to nadal dla niektórych czarna magia .Nie jest chroniony prawem autorskim pomysł na zupę , kotlet z pieczarkami czy jakieś ciasto . Od tego są Patenty , Normy Produktów regionalnych czy Marki Zastrzeżone . Nie wolno produkować i sprzedawać np Rogali Świętomarcińskich jak się nie ma certyfikatu .Można produkować Rogale Buni ( Hani , Zosi ) które będą tak samo smakować ale nie wolno ich nazywać Świętomarcińskie.
Prawo Autorskie chroni dzieło ( film , muzykę , rzeźbę , rysunek , tekst itd ) . A przepis kulinarny jest tekstem .I to jest chronione .
Jeśli ja gdzieś zamieszczę pod swoim zarejestrowanym nickiem ( zmożliwością udowodnienia , ze ja to ja coś takiego
,,... Najlepsza kromka z masłem na świecie
1 kromka chleba
1 łyżka masła
szczypta soli
Weź kromkę dobrego , świeżego chleba z prywatnej piekarni i posm,aruj ją miękkim masłem. Posól solą do smaku ...."
To nikomu nie wolno użyć dosłownie takiego tekstu. Moze sobie napisać
,,...Pyszny chleb z masłem
1 kromka chleba pszennego
1 łyżka miękkiego masła
sól do smaku
Posmarować masłem chleb. Przekroić na połówki i posolić do smaku ..."
Czy teraz już jest jasne o co chodzi ? Nie pomysł na to żeby posmarować chleb masłem i posolić jest chroniony a sposób w jaki to opiszemy . O naszą twórczość - bo jeszcze raz powtarzam , ze tekst przepisu jest dziełem w zrozumieniu Prawa Autorskiego .
Odp: Dieta Varadero
- Forum: Dieta Varadero
Obejrzałam sobie stronę firmy. Kolejne urządzenie do diety cud - zdrowego gotowania za mega pieniądze . Te same potrawy można robić w naczyniach AMC lub Zepter , z powłokami ceramicznymi , Garnku Rzymskim - piec w naczyniach żaroodpornych , rękawach foliowych , na grillach elektrycznych domowych itp. Ciekawe ile to-to kosztuje ? Robił ktoś u siebie taki pokaz bo z tego co wyczytałam to nic sie nie dowiem zanim nie wysłucham jak to będę super zdrowa jak sobie kupię . Pewnie ciekawe ale nie dla mnie .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
I efekt końcowy . Smacznego