Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Czym faszerujecie pomidory do zapiekania?

Kuskus , kuskus z groszkiem lub kukurydzą , puree z ziemniaków posypane serem , grzyby , groszek w sosie koperkowym

Odp: Odp: Chwalimy się;

zewa napisał(a): A to mój nowy nabytek : czarna sól z Cypru w płatkach

Natychmiast przyznaj się gdzie to można dostać i za ile ?

Odp: co dzisiaj na obiad?

Trochę Was poszokuję - dziś ,, łosoś w różanej marynacie.

Odp: Chwalimy się;

Przyszła wygrana za konkurs na profilu Gosia na Faceboou - teraz jeszcze tylko kawałek trawnika i już mogę się oddać grillowaniu .

Odp: Co dzisiaj na drugie śniadanie??

Lekka przekąska na wafelku kukurydzianym - truskawki połączone z cytrynowym smakiem Lemon curd - pycha

Odp: co dzisiaj na obiad?

Szybki obiadek. Miałam gotowy makaron Udon - dorobiłam sos słodko-kwaśny z tego co było w domu . I już .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Nie było rybki w piątek - to jest dziś .( Halibut w pomarańczowej marynacie )

Odp: Gadźety w kuchni

Eggtimer :
Najnowszy nabytek . Eggtimer- czyli w wolnym tłumaczeniu jajeczny zegarek .Coś fantastycznego .Wkłada się razem z jajkami do garnuszka z zimną wodą i gotuje . Po jakimś czasie Eggtimer od brzegów zaczyna bieleć . Wygląda to tak jak byśmy oglądali jajko w trakcie gotowania przez przezroczystą skorupkę .Na ,, jajeczku ,, zaznaczone są 3 podstawowe poziomy i 2 pośrednie ( od lewej ):
- Soft czyli miękki
-Medium czyli średni
-Hard czyli twardy
Odpowiada to odpowiednio jajkom na lekko ścięte ( to znaczy białko ścięte , żółtko płynne ), na miękko ( białko całkowicie ścięte , żółtko płynne z lekko ściętą otoczką dotykającą białka ) i jajko na twardo ( białko i żółtko całkowicie ścięte .
Oczywiście można wybierać etapy pośrednie .
Mnie najbardziej odpowiada dokładnie Medium .
Gotując jajka wystarczy zalać jajka całkowicie wodą tak by nie wystawały ponad jej poziom i obserwować Eggtimer . Jak zbieleje do odpowiedniej kreseczki wstawiamy na chwilę garnek z jajkami pod bieżącą zimną wodę . Wyjmujemy jajka i już .
Eggtimer jak wystygnie znów wraca do pierwotnego wyglądu .
Kosztował 1 funta czyli niewiele ponad 4 zł - a ułatwienie i frajda niesamowite .

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Bahus napisał(a): Buniu podziwiam Cię, że Ci się chce tak pięknie i z takim artystycznym smakiem dekorować codzienne potrawy. Ja niestety robię to tylko przy większych okazjach i wtedy gdy jestem zmuszony to robić, wykonując jakąś kucharską "fuchę". Jeszcze raz wyrażam swój podziw co do Twoich dokonań artystyczno kulinarnych.

PS. Jednak do dekoracji staraj się nie używać np. naparstnicy (nawet w tle)

To nie do końca jest tak , ze mnie się chce - to trochę mus . Moja Mama ma jadłowstręt po-lekowy i po to by zjadła normalnie muszę ,, cudować '' .Muszę urozmaicać jadłospis by ją zaciekawić nowinkami i do tego podawać tak by było kolorowo .Stąd zamiast porcje na 2 osoby na talerzu - miseczki, półmiseczki , różyczki i te wszystkie bajery. Potem zmywania 3 razy tyle ale co zrobić - konieczność .