Odp: Chwalimy się;

Ja się też pochwalę...nagrody co prawda nie dostałem , ale kupiłem sobie nowy odtwarzacz DVD

Odp: Wątek grzybowy.

Mamy tu jeszcze jedną "grzybniętą"....Pyzę, ale nie odzywa się....pewnie "siedzi" w lesie

Robimy przetwory...

Sezon przetworów w pełni. Napiszcie co przetwarzacie i jak. Mnie bardzo interesują ogórki. W sobotę dostanę ich aż 30 kg. Co ja z tego zrobię?...Im więcej przepisów czytam tym mam większy problem...

Odp: Robimy przetwory...

Luna...brawo za pomysł...jutro kupuję jabłka i miętusy...kurcze suuuuuuuper pomysł

Odp: Śliwki "węgierki"... owoc późnej jesieni

Dziś zalałem śliwki spirytusem i wódką...na właściwe przetwory przyjdzie czas gdy śliwki zmarszczy przymrozek wtedy zerwę i zacznę przetwarzać.

Odp: Odp: Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

iwi69 napisał(a): Bahus napisał(a): Służę przepisem. (przywiozłem go z Belgii) Tak robię to puree

Puree z kasztanów jadalnych.

1 kg obranych ze skórek kasztanów jadalnych,
50 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku.


Kasztany zalać wrzątkiem posolić i gotować do miękkości.(ok 45 min). Odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać do kaczki, dziczyzny, i wieprzowiny z pieca.

Proporcja na 6 osób.

(zdjęcie z internetu)
A zapomnialam tez robilam ciasto jest duzo roznych przepisow.

To dawaj te przepisy tutaj...(nawet jeśli nie są Twoje... tyle że zaznacz to). Wkrótce będzie już można kupić kasztany, więc dobrze mieć przepisy

Odp: Odp: Domowe sposoby na przeziębienie

margolata napisał(a): Czyż najlepsze na przeziębienie nie jest przytulenie się do...
kogoś miłego
czegoś ciepłego
bosko smakującego

Oj tak....potwierdzam...

Odp: Piwo w kuchni

Tak...surowa ugotowana w piwie ale w małej ilości, coby sos był o smaku kiełbasy i piwa. Zbyt duża ilość piwa spowoduje, że smak kiełbasy zostanie zdominowany piwem. Sos należy zagęścić mąką. Podawać z ziemniakami...(koniecznie)

Odp: Kasztany jadalne - pieczenie

Służę przepisem. (przywiozłem go z Belgii) Tak robię to puree

Puree z kasztanów jadalnych.

1 kg obranych ze skórek kasztanów jadalnych,
50 g masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól i pieprz do smaku.


Kasztany zalać wrzątkiem posolić i gotować do miękkości.(ok 45 min). Odcedzić. Dodać masło i śmietanę. Zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać do kaczki, dziczyzny, i wieprzowiny z pieca.

Proporcja na 6 osób.

(zdjęcie z internetu)