Odp: Zaczarowane truskawki....

A ja uwielbiam (między innymi) konfitury z truskawek. Grzanka (z tostera) gorąca z masełkiem, które się stopi i z konfiturą truskawkową to doznania porównywalne z orgazmem....

Odp: Przetwory z truskawek

Moja babcia robiła 1/2 kg cukru na kilogram truskawek....krótkie gotowanie...przy dłuższym "wychodził" dżem

Odp: Dobre jedzenie poznań - polecicie?

Bar mleczny "Jeżycki" na przeciw kina "Rialto" ul. Dąbrowskiego. Tanio miło i jak ktoś lubi to i smacznie ...

PS. A jak zostawisz coś na talerzu to zaraz się znajdzie menel, który bez żenady dokończy ...

Odp: Odp: Makaron

Tit napisał(a): Dobra, dobra, makaron makaronem, ale nie ma to jak świeże młodziutkie ziemniaczki z koperkiem...

Z jajkiem sadzonym i maślanką do popicia....REWELACJA

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

luna19 napisał(a): a ja tam nigdy nie szukałam żadnego rankingu... nawet nie wiem gdzie to było..

A no gotujmy.pl są w ogóle jakieś rankingi

Odp: Szparagowo mi...

Połączenie truskawki ze szparagami jest bardzo popularne w Niemczech. Jadłem tam np. sałatkę z truskawek i szparagów. (przepis dodałem dawno temu)

Odp: Zaczarowane truskawki....

Dziś zalałem 1,5 kg truskawek z cukrem 2 litrami wódki i 200 ml spirytusu.

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

luna napisał(a): Dzisiaj u mnie bez obiadu, bo wieczorem tluczemy talerze na szczescie mojemu synowi i jego dziewczynie. Ugotowalam zupe-gyros, zurek i jestem w trakcie pieczenia ogromnej ilosci rogalikow na slono I tak z obiadu zrobi sie kolacja, obficie podlewana cytrynowka, krora chlodzi sie w lodowce

No gdyby tak zostało trochę tej cytrynówki i rogalików to mogę jutro do Was wpaść

Odp: Odp: Bażant z piórkami

kotekbehemotek napisał(a): No to w takim razie nie wiem -czy podać go w całości z nadzieniem wątróbkowym i polewać go na przemian tłuszczem i tym koniakiem czy już lepiej podzelić na porcje i piec oblożone np boczkiem.Ten w całości chyba sie lepiej prezentuje ale ten w kawałkach jest chyba łatwiej zrobić jak na pierwszy raz.
Przyprawy to chciałam dać tylko sól i pieprz czarny mielony.Nie jadłam nigdy więc nie wiem-majeranek,gałka muszkatołowa?
I jak dodam słoninki czy boczku to czy mam zebrać tłuszcz z sosu?Bo nie chce żeby było bardzo tłuste a jednocześnie nie chce żeby było za bardzo suche i gryzło się jak siano.
Wino do ptaka-czerowne chyba czy jednak białe?
I z czym będzie najlepiej smakował? Do ziemniaków to chyba nie pasuje? A kapusta?

A może już wogule zrezygnować z bażanta i podać kaczkę czy gąskę?


Z tego co piszesz to faktycznie lepiej podaj kaczkę....