Odp: Tortownica

ciasteczka napisał(a): Jak zabezpieczyć tortownicę żeby wlane do niej ciasto nie uciekało spodem? Problem jest przy sernikach. One zwiewają aż miło. Przy biszkoptach tego nie zauważyłam.

Możesz formę położyć na folii aluminiowej i owiń spód

Odp: Bezy

  • Forum: Bezy

mocsłodkości napisał(a): Jakiego cukru używacie do robienia bez? Jak robiłam ostatnio to mimo iż ubijałam białka z cukrem długo na bezach widać było kryształki cukru. Co zrobić żeby się to nie powtórzyło?

Może za krótko miksowałaś?

Odp: Ciasta z masami

lukrowanepierniczki napisał(a): Jak zabezpieczyć i zminimalizować zepsucie się ciast z masami i kremami?

Możesz do masy dodać trochę spirytusu lub wódki.

Odp: Łyżka do lodów

robaczek napisał(a): Jaka łyżka do nabierania lodów będzie najlepsza? Na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?

Ja mam plastikową do której wlewa się ciepłą wodę. Dzięki temu łatwiej nabiera się gałki lodów.

Miksy owoców do przetworów

Jakie owoce pasują do siebie idealnie tworząc zgrane duety smakowe w dżemach? Chciałam zrobić coś innego niż "zwykły" dżem truskawkowy.

Sos czekoladowy do fondue

Jak go zrobić sos do fondue żeby był dobry i nie twardniał?

Drożdże

Kupiłam wczoraj drożdże. Po otwarciu opakowania na drożdżach zobaczyłam takie różowe plamy. Co to może być?

Odp: Odp: Drożdże

misia5 napisał(a): biedroneczki napisał(a): Kupiłam wczoraj drożdże. Po otwarciu opakowania na drożdżach zobaczyłam takie różowe plamy. Co to może być?

Drożdże są do wyrzucenia. To różowe to zaczątki pleśni. Jak je dla eksperymentu zostawisz na kilka dni to pięknie Ci zakwitnie. Tak udowodnić musiałam pewnej sprzedawczyni, że to co ona mi wmawia że jest plamą z soku z czereśni w rzeczywistości jest zaczątkiem "pięknej" pleśni. Przyznała mi rację ale niesmak pozostał. Swoją drogą pani przyznała się, że ona nigdy ciast drożdżowych nie robiła i nie wie jak drożdże mają wyglądać. 


Dzięki za informacje. Dobrze wiedzieć, że to coś to pleśń.

Odp: Wakacje 2018

W tym roku wakacje spędzamy w domu. Będą jednak krótkie wycieczki

Odp: Przetwory

My będziemy robić, dżemy, kompoty i soki. Potem sałatki z warzyw. Zamarynujemy ogórki. I zrobimy kiszone