Odp: Ciasteczkowy spód
- Forum: Ciasteczkowy spód
skuter5 napisał(a): Czy można piec sernik na ciasteczkowym spodzie czy raczej się to nie uda?
Też bym się chętnie tego dowiedziała
Staż w Gotujmy: 3238 dni
Miasto: -
skuter5 napisał(a): Czy można piec sernik na ciasteczkowym spodzie czy raczej się to nie uda?
Też bym się chętnie tego dowiedziała
ciasteczka napisał(a): Jak zabezpieczyć tortownicę żeby wlane do niej ciasto nie uciekało spodem? Problem jest przy sernikach. One zwiewają aż miło. Przy biszkoptach tego nie zauważyłam.
Możesz formę położyć na folii aluminiowej i owiń spód
mocsłodkości napisał(a): Jakiego cukru używacie do robienia bez? Jak robiłam ostatnio to mimo iż ubijałam białka z cukrem długo na bezach widać było kryształki cukru. Co zrobić żeby się to nie powtórzyło?
Może za krótko miksowałaś?
lukrowanepierniczki napisał(a): Jak zabezpieczyć i zminimalizować zepsucie się ciast z masami i kremami?
Możesz do masy dodać trochę spirytusu lub wódki.
robaczek napisał(a): Jaka łyżka do nabierania lodów będzie najlepsza? Na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?
Ja mam plastikową do której wlewa się ciepłą wodę. Dzięki temu łatwiej nabiera się gałki lodów.
Jak go zrobić sos do fondue żeby był dobry i nie twardniał?
Kupiłam wczoraj drożdże. Po otwarciu opakowania na drożdżach zobaczyłam takie różowe plamy. Co to może być?
misia5 napisał(a): biedroneczki napisał(a): Kupiłam wczoraj drożdże. Po otwarciu opakowania na drożdżach zobaczyłam takie różowe plamy. Co to może być?
Drożdże są do wyrzucenia. To różowe to zaczątki pleśni. Jak je dla eksperymentu zostawisz na kilka dni to pięknie Ci zakwitnie. Tak udowodnić musiałam pewnej sprzedawczyni, że to co ona mi wmawia że jest plamą z soku z czereśni w rzeczywistości jest zaczątkiem "pięknej" pleśni. Przyznała mi rację ale niesmak pozostał. Swoją drogą pani przyznała się, że ona nigdy ciast drożdżowych nie robiła i nie wie jak drożdże mają wyglądać.
Dzięki za informacje. Dobrze wiedzieć, że to coś to pleśń.
W tym roku wakacje spędzamy w domu. Będą jednak krótkie wycieczki
My będziemy robić, dżemy, kompoty i soki. Potem sałatki z warzyw. Zamarynujemy ogórki. I zrobimy kiszone