Odp: Ziemniaki

robaczek napisał(a): Co najczęściej robicie z ziemniaków jak zostaną Wam one z obiadu?

Jak zostaje puree to dodajemy kilka magicznych składników i pieczemy w piekarniku takie "kopczyki" aż będą miały złoty kolor. Jak zostają ziemniaki w całości to robimy zapiekankę ziemniaczaną albo przesmażamy na patelni i podajemy z kefirem lub maślanką albo kopytka lub kluski śląskie

Pierniczki

Kiedy zarabiacie ciasto na pierniczki? Jak długo powinno takie ciasto "leżakować" żeby ciastka wyszły pyszne i aromatyczne?

Brokuł

Co zrobić, żeby brokuł dodawany do zupy jarzynowej nie tracił swojego ślicznego zielonego koloru?

Problem z ciastem

Mam problem. Upiekłam murzynka i nie chce mi wyjść z formy. Jak go wyjąć? Jakieś pomysły?

Ganach

  • Forum: Ganach

Zrobiłam ganach z białej czekolady i mi popłynął Nie da się z niego zrobić dekoracji, bo rozlewa się jak polewa z białej czekolady. Poratujcie i poradźcie co zrobiłam źle i jak to naprawić.

Odp: Odp: Ganach

  • Forum: Ganach

misia5 napisał(a): biedroneczki napisał(a): Zrobiłam ganach z białej czekolady i mi popłynął Nie da się z niego zrobić dekoracji, bo rozlewa się jak polewa z białej czekolady. Poratujcie i poradźcie co zrobiłam źle i jak to naprawić.

Prawdopodobnie dodałaś za mało  białej czekolady w stosunku do ilości śmietany. Czekolada biała zrobiona jest z innych składników niż czekolada gorzka i trzeba dodać jej więcej niż w przypadku ganach z gorzkiej czekolady. Nie wiem czy to pomoże ale możesz dodać do tej masy rozpuszczoną białą czekoladę - ilość zależy od tego jak bardzo płynna jest masa. Jak jest bardzo lejąca dodaj więcej niż jedną tabliczkę i dokładnie wymieszaj. Ostudź i spróbuj ponownie. Jeśli to nie pomoże to spróbuj ubić masę za pomocą miksera i takim kremem dekoruj


Dzięki za wyjaśnienie. Następnym razem będę dodawała więcej czekolady albo mniej śmietany

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

Zimno, zimno i jeszcze raz zimno. Brakuje ciepła i słońca.

Odp: Odp: Ziemniaki

Ja kroję takie ziemniaki na plasterki. Na patelni obsmażam boczek. Rumiany zdejmuję i przesmażam ziemniaki. Podaję z maślanką posypane boczkiem i szczypiorkiem

Odp: Odp: Bajki na dobranoc

Stawiam na krótkie. Lepiej przeczytać dwie w całości niż przerwać jedną w połowie czytania. Osobiście bardzo tego w dzieciństwie nie lubiłam

Odp: Odp: Brukselka

Moja mama zbierała brukselkę po pierwszych przymrozkach. Była pyszna i delikatna. Myślę że przemrożenie jej będzie dobrym pomysłem.