Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?
- Forum: Jaką macie pogodę za oknem?
Zimno wszędzie, szaro wszędzie. Co to będzie co to będzie Nie znoszę takiej pogody :/
Staż w Gotujmy: 2951 dni
Miasto: -
Zimno wszędzie, szaro wszędzie. Co to będzie co to będzie Nie znoszę takiej pogody :/
Już wkrótce halloween. Szykujecie z tej okazji jakieś zabawy dla dzieci z tej okazji? Pieczecie jakieś ciasteczka lub babeczki?
Szukam przepisu na lasagne bez mięsa. Macie może taki przepis?
skuter5 napisał(a): Chce zrobić puree z dyni. Lepiej taką dynię upiec i zmiksować czy ugotować i zmiksować?
A można wiedzieć do czego to puree? Myślę że można je zrobić i tak i tak. Dużo jednak zależy od przeznaczenia takiego puree.
Ja używam mas z puszek. Jest spory wybór. W rodzinie był kiedyś przepis na masę do wafli z mlekiem w proszku, ale gdzieś się zawieruszył. Próbowałam kilka przepisów z tym składnikiem, ale smak był inny niż ten, który pamiętam z dzieciństwa. Może babcia dodawała jeszcze jakiś tajny składnik, którego brakuje w tych przepisach.
mocsłodkości napisał(a): Jak przechowujecie w domu orzechy? Macie je w łupinkach i jak potrzebujecie to je rozbijacie, czy może rozbijacie je wcześniej i takie przechowujecie?
Ja rozbijam orzechy jeśli je potrzebuje. Uważam tak jak ciasteczka, że orzechy tracą na wartości jak się je przechowuje bez łupinek. To samo dotyczy orzechów już zmielonych.
ciasteczka napisał(a): Co robicie z grzybów co się nazywają kozaki? Mąż przyniósł do domu całkiem sporo i nie wiem co z nimi zrobić. Można je mrozić albo suszyć? Chyba że przesmażyć i takie przesmażone zamrozić żeby potem zrobić z nich sos lub zupę. Jak myślicie?
Moja mama robi tak. Na maśle przesmaża cebulkę. Następnie dodaje drobno pokrojone kozaki i przesmaża przez 15-20 minut. Potem studzi i za pomocą blendera miksuje na gładki krem. Porcjuje i mrozi. Potem dodaje do sosów, zup, zapiekanek itp.
Robił ktoś z Was przetwory z jarzębiny? W ogrodzie mojej cioci pięknie obrodziła i jest już śliczna mega czerwona. Zastanawiam się nad "zapakowaniem" jej do słoików. Niestety nie wiem jak się za to zabrać i czy gra warta jest świeczki.
Co będzie lepsze do przygotowania domowych sezamków? Mam dwa przepisy. W jednym jest miód plus trochę cukru, a w drugim sam cukier. Które będzie się lepiej robiło? To mój pierwszy raz z tymi łakociami i wolałabym nie dać plamy
Jak robicie dżem z dyni? Pieczecie ją najpierw czy może robicie taki dżem jak z owoców? Nidy nie robiłam takiego dżemu stąd moje wątpliwości co do jego przygotowania.