Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas pochmurno i nieciekawie. Wieczorami tak cuchnie że okna nie można otworzyć, żeby w mieszkaniu wywietrzyć. Koszmar jakiś.

Jaka dynia na zupę?

Jest wiele odmian dyń. Jaka waszym zdaniem jest najlepsza na zupę?

Odp: Przetwory z kożuszkiem

mocsłodkości napisał(a): Co robicie jak po otwarciu np. soku domowej roboty widzicie pływający po powierzchni kożuszek pleśni? Moja babcia zdejmowała go i wyrzucała, a sok wlewała do herbaty, której osobiście nie mogłam się przemóc żeby wypić. Zawsze wtedy akurat pić mi się nie chciało. Ja takie soki wylewam, a Wy?

Ja też wyrzucam. Nie byłabym w stanie się przemóc by zjeść lub wypić coś na czym była pleśń.

Jesienna lektura

Macie jakieś sprawdzone książki które będą idealne na smutne, szare, deszczowe jesienne dni?

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

Zimno wszędzie, szaro wszędzie. Co to będzie co to będzie Nie znoszę takiej pogody :/

Halloween

Już wkrótce halloween. Szykujecie z tej okazji jakieś zabawy dla dzieci z tej okazji? Pieczecie jakieś ciasteczka lub babeczki?

Odp: Puree z dyni

skuter5 napisał(a): Chce zrobić puree z dyni. Lepiej taką dynię upiec i zmiksować czy ugotować i zmiksować?

A można wiedzieć do czego to puree? Myślę że można je zrobić i tak i tak. Dużo jednak zależy od przeznaczenia takiego puree.

Odp: Odp: Domowe wafelki

Ja używam mas z puszek. Jest spory wybór. W rodzinie był kiedyś przepis na masę do wafli z mlekiem w proszku, ale gdzieś się zawieruszył. Próbowałam kilka przepisów z tym składnikiem, ale smak był inny niż ten, który pamiętam z dzieciństwa. Może babcia dodawała jeszcze jakiś tajny składnik, którego brakuje w tych przepisach.

Odp: Orzechy

mocsłodkości napisał(a): Jak przechowujecie w domu orzechy? Macie je w łupinkach i jak potrzebujecie to je rozbijacie, czy może rozbijacie je wcześniej i takie przechowujecie?

Ja rozbijam orzechy jeśli je potrzebuje. Uważam tak jak ciasteczka, że orzechy tracą na wartości jak się je przechowuje bez łupinek. To samo dotyczy orzechów już zmielonych.

Odp: Kozaki

  • Forum: Kozaki

ciasteczka napisał(a): Co robicie z grzybów co się nazywają kozaki? Mąż przyniósł do domu całkiem sporo i nie wiem co z nimi zrobić. Można je mrozić albo suszyć? Chyba że przesmażyć i takie przesmażone zamrozić żeby potem zrobić z nich sos lub zupę. Jak myślicie?

Moja mama robi tak. Na maśle przesmaża cebulkę. Następnie dodaje drobno pokrojone kozaki i przesmaża przez 15-20 minut. Potem studzi i za pomocą blendera miksuje na gładki krem. Porcjuje i mrozi. Potem dodaje do sosów, zup, zapiekanek itp.