Odp: Makaron do zupy

robaczek napisał(a): Gdy przygotowujecie zupę i planujecie podać ją z makaronem to ten makaron gotujecie w osobnym garnku czy może wrzucacie go do zupy i w niej on się gotuje?

Ja gotuję osobno. Chyba, że czas nagli i tak jak napisała misia5 nie jest to rosół to makaron wrzucam do zupy i w niej go gotuję. 

Masa orzechowa

Mam w domu sporą ilość orzechów laskowych. Chciałam zrobić ciasto z masą orzechową. Ma ktoś sprawdzony przepis na taką właśnie masę?

Odp: Odp: Nietypowe nalewki

pysznapycha napisał(a): moi rodzice robią przeróżne: z wiśni, jeżyn, malin (uwielbiam!), ale z dziwnych to z róży i z herbaty. Ale ja wolę te tradycyjne

Masz przepis na taką nalewkę? Z chęcią go poznam jeśli nie jest tajemnicą

Odp: Odp: Odp: Odp: Nietypowe nalewki

paulinna28 napisał(a): piernikówka zwykłe pierniczki z marmoladą moczone w alkoholu boskie

Bardzo ciekawy pomysł. Możesz podać orientacyjną ilość składników? Tak mniej więcej ile pierniczków na ile % Będę bardzo wdzięczna za cenne wskazówki. 

Odp: Curry

  • Forum: Curry

robaczek napisał(a): Mam w domu przyprawę co się zwie curry. Do czego mogę jej użyć i ile jej dodać? Po zapachu czuję, że jest intensywna, więc chyba nie za dużo

Curry to bardzo fajna przyprawa choć nie każdy ją lubi. Możesz dodać ją np. do kurczaka, doprawić nią farsz do pasztecików lub pierogów. Tylko najlepiej robić to z wyczuciem. Lepiej dać mniej niż za dużo. 

Odp: Chrupiąca panierka

ciasteczka napisał(a): Zazwyczaj kotlety panieruję w bułce tartej. Zresztą pewnie większość z nas używa właśnie takiej panierki do mięsa. W czym można panierować mięso, żeby miała bardzo chrupiącą otoczkę? Macie jakieś pomysły?


Panierować możesz też w chipsach Wychodzą genialnie chrupiące Moje ulubione choć "troszkę" tuczące

Wigilijna ryba - jaka?

W większości domów na stole wigilijnym pojawi się tradycyjnie karp. Jakie ryby można zaserwować zamiast karpia? Ma być u nas sąsiad, który za karpiem nie przepada, a chciałabym, żeby czuł się u nas dobrze więc zastanawiam się jaką rybę przygotować zamiast naszego karpia.

Odp: Odp: Wigilijna ryba - jaka?

Kleoo napisał(a): Ja uwielbiam łososia. Często pojawia się też u nas mintaj, bo po upieczeniu jest bardzo delikatny, z niewielką ilością ości.

Użyłam właśnie łososia. Wydał mi się odpowiedni dla kogoś kto nie przepada za karpiem Sąsiadowi bardzo smakował z czego bardzo się cieszę

Odp: Odp: Obiad dla niejadka

Bardzo ciekawy pomysł. Wart wypróbowania przy jakiejś okazji  

Odp: Odp: Ulubione potrawy Waszych dzieci

Kleoo napisał(a): Mój Antek mógłby żyć na rosole, pomidorowej i naleśnikach

To tak jak i moje Naleśniki wiodą prym. Mogłyby je jeść non stop, bez względu na porę dnia czy nocy Z zup uwielbiają krupnik