Odp: Odp: Czekoladowe wiórki

misia5 napisał(a): ciasteczka napisał(a): Kupiłam ostatnio w sklepie cukierniczym kolorowe czekoladowe wiórki. Postanowiłam je przetopić i zrobić pralinki. Tylko zamiast super czekolady miałam totalny kataklizm. Masa zamiast się topić zrobiła się plastyczna i mega gęsta. Woda się nie miała prawa wlać, a mimo to czekolada wyglądała makabrycznie. Przełożyłam ją do większej foremki silikonowej i zostawiłam co zastygnięcia. Co mogę z tej pseudo czekolady zrobić?


W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Dodawaj partiami tą barwioną, którą wcześniej potnij na mniejsze kawałki, żeby łatwiej się łączyła. Powinno się udać  


Dzięki za pomoc. Spróbuję się z tym zabawić w weekend. Mam nadzieję, że się uda, bo szkoda wywalić. Trochę to jednak kosztowało.

Odp: Co z papryki?

Zrobiłam gulasz. Zachwytom nie było końca Dzieci stwierdziły, że od teraz papryka musi być w gulaszu

Ganach

  • Forum: Ganach

Hej. Wie ktoś może jaka czekolada będzie najlepsza do ganach? 

Odp: Odp: Odp: Odp: Ganach

  • Forum: Ganach

misia5 napisał(a): ciasteczka napisał(a): misia5 napisał(a): Hej. Zależy jaki ganach chcesz uzyskać. Najlepiej moim zdaniem robi się go z gorzkiej czekolady

Potrzebuję ganach do kruchych babeczek. Może wymieszam gorzką czekoladę z mleczną z przewagą tej pierwszej. Jak myślisz uda się?


Uda się Robiłam tak kilka razy i wszystko poszło jak po maśle


Super. Bardzo Ci dziękuję za wskazówki. 

Odp: Odp: Ganach

  • Forum: Ganach

misia5 napisał(a): Hej. Zależy jaki ganach chcesz uzyskać. Najlepiej moim zdaniem robi się go z gorzkiej czekolady

Potrzebuję ganach do kruchych babeczek. Może wymieszam gorzką czekoladę z mleczną z przewagą tej pierwszej. Jak myślisz uda się?

Odp: Jakie ryby na tatar

robaczek napisał(a): Jakie ryby nadają się na tatar? Wiem, że można go zrobić z łososia, ale może są jeszcze jakieś ryby, z których można taką przekąskę przygotować. Wie ktoś coś na ten temat?

Tatar rybny możesz zrobić m.in. z takich ryb: pstrąg, tuńczyk, śledź, makrela czy halibut. Osobiście uwielbiam tatar z łososia i pstrąga

Śmietana po terminie

Znalazłam wczoraj śmietanę 18% znacznie po terminie. Leżała zakamuflowana w lodówce. Termin przydatności był do 24.12 Jak myślicie mogę jej użyć do ciasta czy lepiej wywalić?

Odp: Odp: Koreczki dla dzieci 

robaczek napisał(a): mocsłodkości napisał(a): Za niedługo zaczną się u nas ferie zimowe. Niby nic niezwykłego, ale z tej okazji moje kochane pociechy wymyśliły sobie przyjęcie Jakby nie było pół roku szkolnego za nimi i trzeba to "oblać". Zaprosiły przyjaciół. Zastanawiamy się teraz nam menu. Każdy z zaproszonych coś przyniesie ze sobą, tak się umówili, żeby było więcej opcji do wyboru. Chcemy zrobić koreczki. Jakie dodatki do nich będą najlepsze?



Zamiast koreczków możesz zrobić fondue na słodko lub wytrawnie Na słodko to owoce zanurzane w rozpuszczonej czekoladzie, a wytrawnie to pokrojone na mniejsze kawałki świeże warzywa zanurzane w sosie serowym

Masz racje. Taki fondue to świetny pomysł. Chętnie z niego skorzystam Muszę go przygotować przy najbliższej okazji. Zrobię i na słodko i na wytrawnie. Dzięki za świetny pomysł

Grypa jak się przed nią obronić

Moja najstarsza pociecha "złapała" grypę. Macie jakieś sposoby by pozostałe dzieci się nie pochorowały? U mnie zawsze jest efekt domina. Od najstarszej pociechy do najmłodszej, a potem my :/ Mam nadzieję, że macie jakieś cenne wskazówki jak uchronić resztę rodziny od grypy.

Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas mroźno. Zrobiło się zimno jak kilka dni temu. Przydałby się wiatr, bo powietrze mimo mrozu jest ciężki i kiepsko się oddycha. Nie znoszę smogu :/