Odp: Biszkopt z galaretką
Spróbuj dać na masę galaretkę już prawie tężejącą. Miałam ten sam problem. Teraz czekam, aż galaretka będzie się już prawie ścinać. Wierzch ciasta nie jest gładki, ale mimo wszystko ma swój urok i jest smaczny Galaretka jest na wierzchy, a nie tam gdzie ma jej nie być
Odp: Ser biały - mrożenie
biedroneczki napisał(a): Został mi od świąt ser biały w wiaderku. Kończy się data ważności. Jak myślicie mogę taki ser zamrozić? Nic mu się nie stanie?
Jasne, że możesz Nic mu nie będzie. Mroziłam kilka razy i nic złego z nim się nie stało. Był taki sam jak przed zamrożeniem.
Zaczynają się pierwsze ferie zimowe. Wysyłacie gdzieś swoje pociechy czy może prosicie babcie lub ciocie do pilnowania pociech?
Zazwyczaj kotlety panieruję w bułce tartej. Zresztą pewnie większość z nas używa właśnie takiej panierki do mięsa. W czym można panierować mięso, żeby miała bardzo chrupiącą otoczkę? Macie jakieś pomysły?
Odp: Tort z masą plastyczną
mocsłodkości napisał(a): Planuję robić tort obłożony masą plastyczną. Czym posmarować tort, żeby masa się nie rozpuściła, ale jednocześnie dobrze do niego przywarła?
Przed nałożeniem masy plastycznej pokryj wierzch i boki tortu masą maślaną. Nie używaj śmietany, bo ta rozpuści masę
Już wiem po czym poznać czy mięso, które kupujemy było sprzedane w takim stanie jakim je zdjęto z kurczaka czy też może nafaszerowane nie wiadomo czym. Kupiłam ostatnio piersi z kurczaka. Nie były duże tylko takie niewielkie. Niestety nie wyrobiłam się i musiałam je zamrozić, żeby się mięso nie zepsuło. Po rozmrożeniu przy myciu mięsa woda była bielusieńka. Szczerze mówiąc pierwszy raz mi się tak stało. Doszłam do wniosku, że to białe to właśnie to paskudztwo, które wstrzyknięto w te biedne małe piersi. Po kilku płukaniach woda była przeźroczysta Mroziłam już kurczaka wiele razy, ale po raz pierwszy woda była biała :/
Odp: Odp: Chrupiąca panierka
Dzięki Jesteście kochane. O panierce z płatków słyszałam, tylko zapomniałam Za to panierowanie w chipsach to dla mnie zupełna nowość Tego się nie spodziewałam. Wypróbuję oba sposoby
Odp: Dokarmianie zwierzaków zimą
mocsłodkości napisał(a): Jak powszechnie wiadomo mamy zimę Po raz pierwszy od niepamiętnych czasów jest dość mroźna. Dokarmiacie zwierzaki? Pomagacie przetrwać im ten najgorszy okres czy może uznajecie to za zbędne i niepotrzebne?
Jasne, że tak Mamy dwa karmiki jeden większy dla dużych ptaków i mniejszy dla małych. Kiedyś był jeden, ale duże skrzydlate stworzenia przeganiały małe i te maleństwa nie miały pokarmu. Jak są dwa karmniki i duże i małe są pojedzone
Odp: Odp: Pasztet z królika
misia5 napisał(a): mocsłodkości napisał(a): Poszukuję dobrego zawsze udającego się przepisu na pasztet. Ostatnio upiekłam jeden i sypał się niemiłosiernie. Nie dało się go normalnie zjeść. Wyjadaliśmy łyżkami z formy :/
Zerknij na te przepisy: https://gotujmy.pl/pasztet-z-krolika-z-lesnymi-grzybami,przepisy-krolik-przepis,217462.html https://gotujmy.pl/pasztet-z-krolika-w-otulinie-parmenskiej,przepisy-pasztet-przepis,173125.html https://gotujmy.pl/pasztet-z-krolika-w-boczkowym-plaszczyku,przepisy-krolik-przepis,212909.html https://gotujmy.pl/pasztet-z-krolika-i-fasoli,przepisy-krolik-przepis,217342.html https://gotujmy.pl/pasztet-z-krolika,przepisy-pasztet-przepis,245998.html Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu
Dzięki Ci kochana ze te przepisy. Wypróbowałam jeden z nich. Wyszedł genialny. Nie sypał się. Można go było kroić na plasterki i układać na pieczywie oraz rozsmarowywać. Dzieci były zachwycone pasztetem innym niż zwykle
mocsłodkości napisał(a): Z czym najczęściej serwujecie mięso drobiowe? Stawiacie na same warzywa czy może podajecie go też z kaszą lub ryżem?
Ja uwielbiam kurczaka z ryżem i warzywami. Tylko warzywa nie mogą być miękkie. Muszą być chrupkie Najlepiej na surowo