Odp: Grudki w śmietanie
- Forum: Grudki w śmietanie
Zostaje dokończenie robienia masła
Staż w Gotujmy: 3247 dni
Miasto: -
Zostaje dokończenie robienia masła
biedroneczki napisał(a): Jak robicie krem kawowy do ciast? Używanie kawy rozpuszczalnej czy może parzonej?
Rozpuszczalnej. Krem z fusami z kawy parzonej mi nie smakuje. Unikam go jak ognia.
U nas też pięknie biało się zrobiło Tylko śnieg nie chce się lepić i dzieciaki nie mogą ulepić bałwana.
Jakie owoce dajecie swoim pociechom do szkoły?
Macie pomysł co zrobić z 2 kg mrożonego agrestu?
Witaj Miło że z nami jesteś Zapraszamy do ploteczek
Macie jakieś pomysły co gotować na obiad dla chorego dziecka? Mi już pomysłów brakuje. Nie ma na nic ochoty. Wiem, że to wina przeziębienia ale musi przecież coś zjeść.
Próbował ktoś z Was robić domowy chleb pita?
jolao napisał(a): Robiłam z proporcji 1 kg ryżu, 4 kg cukru, 10 l wody (butla 15 l, robiąc w mniejszej trzeba użyć odpowiednio mniej składników). Do tego garść rodzynek, drożdże winiarskie do wina białego + pożywka dla drożdży przygotowane wedle zaleceń na opakowaniu. Ryż wsypujesz do butli, cukier rozpuszczasz w połowie wody i studzisz, dolewasz do ryżu razem z pozostałą przegotowaną, ale wystudzoną wodą, wrzucasz rodzynki, a na koniec dodajesz drożdże i pożywkę. Mieszasz i odstawiasz butle zamkniętą korkiem z rurką fermentacyjną do czasu, aż przestanie pracować, następnie zlewasz znad osadu do czystej butli i odstawiasz, aby się wyklarowało i potem do butelek U mnie stoi już 5 lat i nie ma kto wypić
Robiłam też kiedyś ryżowo-ziołowe, ale gdzieś mi kartka z przepisem zniknęła.
Szkoda, że przepis się zgubił. Z chęcią bym się z nim zapoznała
U nas zimno i ponuro. Pogoda bardziej jesienna niż zimowa.