Domowa kiełbasa
- Forum: Domowa kiełbasa
Mąż zrobił wędzarnię. Chcielibyśmy ją wypróbować. Może nam ktoś polecić proste przepisy na wędliny i mięsa do wędzenia? Jesteśmy w tym temacie zieloni, a marzy nam się domowa wędlina
Staż w Gotujmy: 3542 dni
Miasto: -
Mąż zrobił wędzarnię. Chcielibyśmy ją wypróbować. Może nam ktoś polecić proste przepisy na wędliny i mięsa do wędzenia? Jesteśmy w tym temacie zieloni, a marzy nam się domowa wędlina
Zawsze piekłam schab nadziewany w piekarniku bez rękawa. Tym razem chciałam wypróbować pieczenie tego rodzaju mięsa w tym właśnie rękawie. Jak długo piecze się taki schab? Tak samo długo jak bez rękawa czy może krócej, a może dłużej?
Mam świeżą miękką fasolę typu Jaś. Można z takiej fasoli przygotować fasolkę po bretońsku czy fasolki się rozgotują?
Co zrobić, żeby plasterki boczku upieczone w piekarniku były chrupkie jak chipsy a nie giętkie i mało ciekawe?
Mam problem z pierogami, a właściwie nadzieniem. Ciasto jest lekkie i delikatne, ale nadzienie znika. Daję go sporo do pierogów, ale po ugotowaniu wyglądają płasko. Tak się dzieje głównie z pierogami z nadzieniem owocowym. Macie na to jakiś sposób?
Jak zrobić domowe masło orzechowe? To, które można kupić w sklepie jest makabrycznie drogie i nie zawsze warte swojej ceny. Chodzi o typowe masło z orzechów. Bez jakiś dodatków.
Jakie owoce suszone i kandyzowane lubicie najbardziej i do czego ich najczęściej używacie? Macie jakieś swoje ulubione przepisy?
Jest u Was na komuniach alkohol? Pytam, bo jak powiedziałam, że na komunię nie przynosimy napojów tego rodzaju kilka osób się obraziło. Są do tego stopnia źli, że powiedzieli, że nie wiedzą czy się zjawią. Jak jest z tym u Was?
Nie wiem jak u Was ale u nas od kilku dni pada. Deszcz jest potrzebny ale niesie za sobą przykre konsekwencje. Wyszły ślimaki i pożerają dosłownie wszystko. Jak się przed nimi bronić? Preparat ( takie granulki) wypłukuje deszcz Poratujcie radą.
biedroneczki napisał(a): Co robicie, żeby Wam się podczas gotowania pierogi nie rozklejały? Mi przy każdym gotowaniu kilka musi się rozkleić inaczej tradycji nie stało by się za dość. Szczerze mówiąc wolałabym mieć wszystkie pierogi nadziane, a nie część z nadzieniem część bez nadzienia :/
Możesz brzegi docisnąć np. za pomocą widelca. Ciasto na pierogi szybko obsycha więc nim zaczniesz je lepić możesz delikatnie zwilżyć dwa boki i potem formować pierogi.