Odp: Mozzarella

skuter5 napisał(a): Do czego najczęściej używacie sera mozzarella? Chciałem nadziać nim klopsiki. Nie wiem tylko czy ser nie zwieje mi ze środka mięsa i nie "zapaskudzi" sosu. Jak myślicie? Można jakoś zabezpieczyć taki ser, by nie wypłynął ze środka?

Jak dobrze oblepisz ser mięsem nie powinno nic wypłynąć

Odp: Choroba lokomocyjna

Z tym to różnie bywa. Jednym mija innym niestety nie

Odp: Beszamel

skuter5 napisał(a): Muszę do beszamelu dodawać gałkę muszkatołową? Nie lubię tej przyprawy, a co przepis to ta nieszczęsna gałka

Możesz ją pominąć. Nie wszyscy ją lubią.

Plamy z czereśni

Czym usunąć plamy z czereśni? Ciocia dała nam ponad 10 kg tych pysznych owoców. Dzieci jak to dzieci jadły i nie patrzyły na nic. Swoją drogą nawet nie wiem czy nie było w nich robaków W tych co przejrzałam nic nie było więc może i w tych co zjadły nie było lokatorów Wszystkie koszulki są poplamione sokiem z czereśni. Nie wiem czym je wyczyścić. W zeszłym roku poplamionych ubrań nie udało mi się wyczyścić. Poszły na straty. Może maci jakiś patent na ten sok?

Sok marchewkowy

Próbował ktoś robić lody na bazie przecierowego soku marchewkowego? Chciałam zblendować świeże owoce z sokiem marchewkowym i zamrozić. Zastanawia mnie tylko efekt końcowy

Odp: Surówka :)

robaczek napisał(a): Jakbyście mieli wybrać jedną surówkę, którą jedlibyście przez następne dwa tygodnie to jaka by to była surówka?

Surówka z kiszonej kapusty Taka jaką robi moja mama

Odp: Odp: Podroby

biedroneczki napisał(a): robaczek napisał(a): Można jeść podroby na diecie? Jeśli tak to jakie? Będę wdzięczna za informacje, bo mi mama dziurę w brzuchu wierci

Moja mama jadła wątróbkę

Też stawiam na wątróbkę Osobiście wolę drobiową, bo jest delikatniejsza.

Odp: Wędzone ryby

lukrowanepierniczki napisał(a): Sezon na wakacyjną rybkę uważam za otwarty Jaka jest Wasza ulubiona wędzona ryba? Po jaką rybę najchętniej sięgacie nad morzem?


Moje ulubione to flądry

Odp: Oregano

mocsłodkości napisał(a): Mam sporej wielkości oregano. Ma ładne listki. Zastanawiam się nad ususzeniem ich. Jak mam to zrobić żeby listki miały ładny kolor i aromat po ususzeniu? Dotychczasowe próby skończyły się wyblakłymi liśćmi

Spróbuj suszyć w piekarniku. Nie dawaj zbyt dużej temperatury. Ja włączam piekarnik i ustawiam temp. 100 st. jak się nagrzeje wyłączam i wkładam zioła.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

misia5 napisał(a):  U nas pogodowy misz masz Raz zimno raz ciepło. Niedziela pod znakiem deszczu, burz i słońca

U nas to samo. Coś się ta pogoda nie może wyklarować :/