Odp: Witam wszystkich serdecznie !!! :)

margot napisał(a): Serdecznie witam wszystkich pasjonatów gotowania
Zawitałam tutaj, bo mój znajomy polecił mi tę stronkę.On zaczął gotować od niedawna,zmusiła go do tego sytuacja życiowa i chociaż radzi sobie świetnie, to szukał nowych pomysłów i znalazł Was.Panuje tutaj wspaniała domowa atmosfera, do której postanowiłam dołączyć.Gotuję od jakiegoś czasu,uwielbiam gotować i piec ciasta, mam kilka smacznych przepisów którymi chętnie się podzielę i z olbrzymią rozkoszą skorzystam z przebogatej biblioteki (tak można to nazwać) smakowitych przepisów, które tutaj umieścili wspaniali pasjonaci gotowania.Uwielbiam nowe wyzwania, dlatego także uwielbiam próbować nowe ciekawe przepisy.Mam dwoje nastolatków w domu, bardzo wymagających i krytycznych(jak to nastolatki), którzy lubią dobre jedzenie i nie znoszą monotonii, dlatego z Waszą pomocą dostarczę im na pewno niesamowitych wrażeń kulinarnych.
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i smacznie
Bon appetit !
Witaj i czuj się dobrze!

Odp: Indyk w całości

Zbliżają się Święta i myślę,że ten watek jest wart odświeżenia, bo pomysł na indyka jest ciekawy.Czy ktoś może pomóc?

Odp: Sól

  • Forum: Sól

Zaciekawił mnie ten wątek kiedy przeglądałam forum.A co Wy myślicie na ten temat?

Odp: strucla z makiem

Odświeżam ten wątek, bo sama mam ten problem. Może macie jakieś dobry sposób a przygotowanie strucli?

Odp: Odp: Golonka

Bahus napisał(a): A tak wracając do tematu; to "golonka" czy "golonko"?
GolonkA

Odp: O wyższości białego salcesonu nad czarnym.

Bahus napisał(a): Bardzo lubię salceson, który nawet od czasu do czasu sam robię. Spotyka to się to wprawdzie z oburzeniem mojego lekarza, ale co tam, żyje się raz.

Osobiście wolę salceson biały z dużą ilością kminku...(tzw salceson włoski). Na drugim miejscu stawiam salceson czarny, (w tym ozorkowy).
Ciekaw jestem czy Wy też tak macie?

Włoski i ozorkowy uwielbiam na równi!Szyneczkę oddam za salceson. Tylko za brunszwickim nie przepadam.

Odp: Odp: Świąteczny prezent od Bahusa.

Henia napisał(a): A ja też dostanę?
Dziękuję! Przejrzałam, ciekawe.:

Odp: Odp: Odp: Odp: Co podajecie na Wigilię?

eli_555 napisał(a): Henia napisał(a): eli_555 napisał(a): U mnie na wigilię jest zawsze dużo ryb,łacznie ze śledziami.

1.Karp smażony
2.Karp smażony w zalewie octowej
3.Mintaj smażony
4.Dorsz z pieczarkami-zapiekany z keczupem
5.Dorsz a la Pompadour-zapiekany ze śmietaną
6.Karp faszerowany
7.Mintaj w galarecie
8.Śledzie opiekane w zalewie octowej
9.Śledzie w oleju
10.Śledzie w śmietanie
11.Śledzie w majonezie
12.Śledzie w sosie salsa
13.Zupa grzybowa z grzankami
14.Zupa rybna (z karpia) z makaronem lub Barszcz z uszkami
15.Kapusta z grzybami i grochem
16.Odrobina ziemniaczków
17.Moczka deserowa
18.Makówki
19.Pierniczki z ciasta dojrzewającego
20.Orzechy włoskie
21.Owoce

Wymyślam jeszcze co roku jakiś nowy przepis na ryby(każdy rok inny)Przygotowuję tyle dań rybnych i śledzi,ponieważ mąż i córka praktycznie jedzą je tylko w wigilię i święta (z małymi wyjątkami).


Czy mogłabyś podać przepis na karpia faszerowanego i w zalewie octowej?
Heniu przepisy będą przed świętami.

I zapomniałam o kompocie z suszonych owoców.

Szkoda.Chciałam wypróbować przed świętami.

Odp: Odp: Odp: Świąteczny prezent od Bahusa.

Bahus napisał(a): Henia napisał(a): A ja też dostanę?

Ależ oczywiście....podaj tylko adres...

henryka.sawicka@gmail.com