Odp: Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?

Lidka napisał(a): próbowałaś zrobić kurczaka z serem i estragonem? Ja kiedyś spróbowałam i jest to coś niesamowitego (oczywiście nie sam estragon, kurczaka najpierw lekko przyprawić) [/quotA
A wstawiłaś przepis na tego kurczaka? Kurczak już mi "opatrzył" w dotychczasowych wersjach, więc chętnie wypróbuje Twój przepis!

Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?

Do tej pory używałam kilku ziół (majeranek, oregano) i nie wielkiej liczby przypraw. Dzięki Buni, która przysłała mi sporą ilość różnych rzadko spotykanych przypraw, wypróbowuję, wypróbowuję. A jakich ziół i przypraw Wy używacie i do czego?

Odp: Masa do wafli

Darth Vader napisał(a): Powiedzcie mi, co zrobić, żeby taka prosta masa do przekładania wafli - z galaretki, masła, mleka w proszku, cukru itp. nie wyszła "gumowa"?
Na początku jest niby ok., a po kilku godzinach - wafle robią się gumowe :/
Właśnie dlatego rzadko robię wafle w domu! Moim zdaniem problem tkwi w wilgotności masy. Jeśli jest zbyt wilgotna, wafle nią nasiąkają i robią się, jak napisałeś, gumowate. Chyba najlepsza jest masa z mleka w proszku.

Odp: Na ostro

Buniu, gdzie spokojnej, łagodnej kobietce do takiego sosu?! Toż to dla prawdziwych mężczyzn! Tylko Pablito sie do tej kategorii tu kwalifikuje!

Odp: Na ostro

Pablito napisał(a): Spotkało mnie dziś coś niesamowitego, ekstremalnego i niemal nie do opisania słowami. Mój sąsiad uraczył mnie najbardziej ostrą rzeczą jaką było mi dane spróbować, a mianowicie sos, ostry jak cholera, W skali Scoville'a ma 550 000 SHU, a dla porównania dodam że klasyczny sos tabasco ma 2 500-5 000 SHU. Mocna rzecz.
Może nie próbuj?!

Odp: Odp: Odp: Pogotowie Kulinarne

anullka7 napisał(a): Suszone grzyby, proszę włożyć w torebki papierowe i na grzejnik lub postawić w ciepłe miejsce przy kuchni.Gdy dobrze wyschną, przełożyć w suche słoiki litrowe, dobrze zakręcić i gotowe
Pozdrowionka
Dziękuję wszystkim! Grzyby już w słoikach! A Ciebie Anullka miło widzieć! Dawno Cię nie było!

Pogotowie Kulinarne

Proponuję zamieszczać w tym wątku pytania i prośby o pomoc .Nie ze wszystkim przecież sobie radzimy .Czasem ugotujemy czegoś za dużo i nie mamy ochoty jeść 3 dni pod rząd - a inni mają pomysł jak to zagospodarować. Czasem dostajemy 5 kg śliwek i nie chcemy zrobić z tego tylko powideł- inni nam doradzą co zrobić by było dużo różnych rzeczy. Czasem po prostu mamy 50 zł i musimy za to przeżyć tydzień - ktoś ma pomysł , ktoś to już przerobił .Takie nasze Pogotowie Kulinarne .Zapraszam!

Odp: Odp: Chwalimy się;

luna19 napisał(a): ię ponownie wlasnie zajelam pierwsze miejsce w konkursiku ..
i cieszę się niezmiernie ) bo poprzeczka byla dość wysoka

Gratulacje!

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

bernika napisał(a): https://gotujmy.pl/zapiekanka-z-ryzem-miesem-i-warzywami,przepisy,72030.html
i
http://oliwka.przepisy.net/zapiekanka-z-ryzem-miesem-i-warzywami/
Dziękuję! Sprawdzone i zdjęte!

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

mirkakropka napisał(a): To zauważyła luna ale tylko w komentarzach

http://domowegotowanie.bloog.pl/id,3926488,title,Gulaszowa,index.html Oryginał

https://gotujmy.pl/zupa-gulaszowa,przepisy,71303.html Kopia
Przepis zdjęty, dziękuję za zgłoszenie!