próbowałaś zrobić kurczaka z serem i estragonem? Ja kiedyś spróbowałam i jest to coś niesamowitego (oczywiście nie sam estragon, kurczaka najpierw lekko przyprawić) [/quotA
A wstawiłaś przepis na tego kurczaka? Kurczak już mi "opatrzył" w dotychczasowych wersjach, więc chętnie wypróbuje Twój przepis!
Heniu, a próbowałaś zrobić kurczaka z serem i estragonem? Ja kiedyś spróbowałam i jest to coś niesamowitego (oczywiście nie sam estragon, kurczaka najpierw lekko przyprawić)
Ja tez w swojej kuchni uzywam wiele ziół i przypraw...świżych i suszonych....ostatnio eksperymentuje z pieprzem seczuańskim oraz z popularnymi ziołami Małgorzatki ale ja je dopiero niedawno odkryłam....
Odp: Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
Ja podobnie jak bunia.. uzywam bardzo dużo ziółek i przypraw.. jedne czesciej inne mniej w zależności od potrzeb ..
a propo ziółek ... czy suszyl ktoś jałowiec? i jaki zrywać? bo widzę że u sąsiadki bardzo obrodzil w owoce i pomyslalam zeby troszke sobie zerwac.
jałowca jeszcze nie suszyłam ale wg mnie nalezy to robić najlepiej w półcieniu na powietrzu,gdy pogoda nie sprzyja to w suszarce lub piekarniku(drzwiczki uchylone) temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni; owoce nalezy często przegarniać. Do suszenia zbieramy owoce dojrzałe ale zdrowe,gdzies czytałam,ze powinny po potrzasaniu gałazką spadać same...
Używam dużo , bardzo dużo .Okresowo odkrywam mało znane smaki i czasem tylko sprawdzam co to jest a czasem zostaje taka nowość na stałe . Tych ogólnie znanych nie wymieniam z innych :
-Tamaryndowiec - mam suszony ( wyglada jak sprasowane suszone śliwki )- kwaśne - dodaję malutki kawałek wszędzie tam gdzie potrzeba kwasowosci ( barszcz, ryba po grecku, kompot ze słodkich owoców )
-Trawa cytrynowa ( susz i marynowana w zalewie ) - do nadawania potrawom smaku cytrynowego .
-Piri-piri mieszanka bardzo ostrych suszonych papryczek rozdrobnionych ( grubość grubo zmielonego pieprzu )- tam gdzie papryka
-Sos Teriyaki- smak śliwkowy z sosem sojowym- cudna przyprawa do wszystkiego co sie wymyśli- ryb, mięsa, drobiu , warzyw
-Herbaty jako przyprawa -napar herbaciany jako składnik marynat, element sosu - robię z jaśminową , lawendową , różaną .
-Suszone dzikie owoce i zioła - głóg , tarnina, jałowiec , dzika śliwka , dzika gruszka , trawa żóbrówka, czosnek niedżwiedzi, pokrzywa , nasturcja - do przyprawiania potraw wg starych smaków - moje przepisy z ,, kurnej chaty "
- Chrzan Wasabi
Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
Henia
A wstawiłaś przepis na tego kurczaka? Kurczak już mi "opatrzył" w dotychczasowych wersjach, więc chętnie wypróbuje Twój przepis!
Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
Lidka
Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
zurawik91
Odp: Odp: Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
caroline1983
Domyślam sie juz po samym jego składzie
Odp: Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
Babciagramolka
A sprawdź czerwone to dopiero jest poezja
Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
misia14
Odp: Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
misia14
jałowca jeszcze nie suszyłam ale wg mnie nalezy to robić najlepiej w półcieniu na powietrzu,gdy pogoda nie sprzyja to w suszarce lub piekarniku(drzwiczki uchylone) temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni; owoce nalezy często przegarniać. Do suszenia zbieramy owoce dojrzałe ale zdrowe,gdzies czytałam,ze powinny po potrzasaniu gałazką spadać same...
Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
caroline1983
Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
luna19
a propo ziółek ... czy suszyl ktoś jałowiec? i jaki zrywać? bo widzę że u sąsiadki bardzo obrodzil w owoce i pomyslalam zeby troszke sobie zerwac.
Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
Babciagramolka
-Tamaryndowiec - mam suszony ( wyglada jak sprasowane suszone śliwki )- kwaśne - dodaję malutki kawałek wszędzie tam gdzie potrzeba kwasowosci ( barszcz, ryba po grecku, kompot ze słodkich owoców )
-Trawa cytrynowa ( susz i marynowana w zalewie ) - do nadawania potrawom smaku cytrynowego .
-Piri-piri mieszanka bardzo ostrych suszonych papryczek rozdrobnionych ( grubość grubo zmielonego pieprzu )- tam gdzie papryka
-Sos Teriyaki- smak śliwkowy z sosem sojowym- cudna przyprawa do wszystkiego co sie wymyśli- ryb, mięsa, drobiu , warzyw
-Herbaty jako przyprawa -napar herbaciany jako składnik marynat, element sosu - robię z jaśminową , lawendową , różaną .
-Suszone dzikie owoce i zioła - głóg , tarnina, jałowiec , dzika śliwka , dzika gruszka , trawa żóbrówka, czosnek niedżwiedzi, pokrzywa , nasturcja - do przyprawiania potraw wg starych smaków - moje przepisy z ,, kurnej chaty "
- Chrzan Wasabi
Reszta potem bo zanudzę