Jak odmówić dokładki?

Jak grzecznie odmowic dokladki, gdy teść niemal siłą wpycha coś na talerz za kazdym razem gdy zblizam sie ku końcowi jedzienia?

Kuchnia otwarta czy zamknięta?

Mam nadzieje, ze to sie łapie pod tematyke tego forum.
Chcialabym poznac opinie zarowno przeciwników jak i zwolenników tych rozwiazan.
Jedni mowia, ze śmierdzi jedzeniem na salon, inni, ze zamknieta jest staromodna, a ja juz mam młynek w głowie... A co Wy na to?

Szpinak kulinarnym koszmarem dzieciństwa?

Jak bylam mala przymusowo jadlam (a wlasciwie plulam na) szpinak... teraz uwielbiam lasagne ze szpinakiem. Niestety moj maly synek nie trawi szpinaku (iekawe po kim to ma hihihi). Jak go przekonac?
A moze macie inne kulinarne koszmary dziecinstwa?

Odrzucające... jedzenie?

Co Was najbardziej odrzuca w jedzeniu? Mnie dosyć obrzydziło jak mialam wyciągać jakieś błony i żyły z kawałka mięsa - byc moze dlatego ze kilka lat bylam wegetarianka. A Was co obrzydza?

Program o zjadaniu robaków?

Widzialam kiedys taki program, w którym uczestnicy zjadali rozne dziwne rzeczy - wołowe oczy, żywe robaki itd. Obrzydzalo mnie patrzenie na to, a co dopiero mozliwosc zjedzenia ? A Wy zjedlibyście żywego robala?

Odp: sita i sitka

nie, dlaczego, kontynuuj, robi sie ciekawie

Odp: Młode ziemniaki - obierać czy myć?

takiego przepisu nie znam... moze dodasz? ;-) gzik (gzika?) to bialy ser ze smietana? to chyba regionalna nazwa?