Tealighty

Kupiłam kilka dni temu w jednym z naszych osiedlowych sklepów tealighty. Kupuję zawsze w tym samym sklepie, ale tym razem coś jest nie tak z tymi świeczkami. Dobrze, że używam osłoniętego "świecznika" inaczej bym podpaliła mieszkanie. W połowie palenia zapaliła się cała zawartość świeczki. Palił się knot, wosk i opakowanie zrobiło się aż czarne. Następnego dnia odniosłam te świeczki do sklepu razem z czarnym spodeczkiem i pokazałam okopcony "świecznik". Sprzedawczyni była w szoku. Kasę oddała, ale co się strachu najadłam to moje. Następne nastrojowe świecenie w misce z wodą, żeby czasem czegoś nie "sfajczyć". Szkoda, że nie ma jak doczyścić mojego ulubionego świecznika. Już nie jest taki śnieżnobiały

Ciasto z malinami

Mam mrożone maliny. Do ciasta mogę je takie wrzucić czy poczekać chwilę i wrzucić już takie nie miękkie i nie twarde?

Aromatyzowany olej

Jak robicie olej aromatyzowany papryczkami chili to zalewacie je zimnym czy ciepłym olejem?

Miodownik

Dostałam przepis na pyszny miodownik. Jak wiadomo jest to mega słodkie ciasto i zastanawiam się czym przełamać tą słodycz. Czego użyć do przełożenia (w oryginale jest moja ulubiona masa grysikowa) albo czego jeszcze użyć, by zniwelować słodycz? Macie jakieś pomysły?

Sos pomidorowy

Jaka odmiana pomidorów będzie najlepsza do przygotowania sosu pomidorowego na zimę?

Ścierki

Mąż wytarł rozlany ketchup bielusieńkimi ścierkami. Jak je teraz doczyścić?

Renklody

Robił ktoś nalewkę z śliwek renklod? Teraz co prawda już ich nie ma ale tata chce wiedzieć teraz

Ryż czarny

Do czego używacie czarnego ryżu? Nie popatrzyłam co zabrałam z półki w sklepie (człowiek bierze na pamięć, a tu klops zmieniono ustawienie) i teraz mam taki ryż w domu. Nigdy go nie przygotowywałam i nie wiem jak smakuje. Możecie naprowadzić mnie na właściwy tor?

Pasteryzacja w piekarniku

Ile pasteryzujecie słoiki w piekarniku? Jaką ustawiacie temperaturę?