Odp: Regionalne nazwy potraw

aaaa czyli inaczej skumbrie w tomacie

Odp: własne zioła

a to na wiki przeczytałam
"Przypisywano mu wielką moc. Wg dawnych wierzeń wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano wielkie i znamienite skutki czyni w małżeństwie, roztyrki i niezgody w nim równa. Upięty we włosach lub przyczepiony do sukni ślubnej miał przynosić młodej parze szczęście. Dodany do pierwszej po urodzeniu dziecka kąpieli miał przynieść szczęście w miłości"
jednym słowem do rosołu dla męża niezastąpiony hihih

Odp: własne zioła

heheh no my mieliśmy taki

Odp: Mit czy fakt?

z tymi grzybami to się kiedyś wygadał jeden hurtownik ale nie wiem czy nie bredził po pijaku ogólnie chodziło o lekko przeciwutleniające właściwości wit.C a z barwnikami to wszystko możliwe. Pamiętam jak dostaliśmy w pastylkach barwniki do mięs (np barwnik mocna wędzonka)

a co do grzybów to pewnie trzydniowe gotowanie albo moczenie w czymś by zneutralizowało truciznę

Odp: slowfood

no tak indeks glikemiczny jest ważny tak jak struktura węglowodanów.

Odp: Zdrowe mleko - czyżby?

ja nie przepadam (może to kwestia przyzwyczajenia) hmmm....

Odp: Dlaczego uważa się, ze grzyby są niezdrowe? Co o tym sądzicie?

myślę,że pogląd wziął się z kilku powodów
1. jeśli się zrobi takie grzybki w śmietanie zasmażane z jajkiem i popije wódeczką to mogą być zdeczko cięzko strawne .
2. w PRL pokutował pogląd że grzyby to ani kwiatki ani ryby a że smak mają nijaki to pewnie nic wartościowego
a po 3 to przyłączam się do teorii annajot,ze nie jest się ze strachu przed zatruciem

Odp: Co jecie w pracy?

pewnie jakiś biurownik